jasio Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Witam! Sprawa wygląda następująco. Mam zamontowane CB. Podpięte prosto do akumlatora. Zamontowany mam też filtr przeciwzakłuceniowy - raczej tańszy, prosty sprzęt. Problem polega na tym, ze gdy coś odbieram na CB (ktoś nadaje) to w głośniczku słysze bzyczenie o częstotliwości proporcjonalnej do prędkości obrotów silnika. Ponad to otwieranie i zamykanie prawej szyby powoduje zakłucenia w CB. Da się z tym żyć, ale wolałbym się pozbyć problemu. Wiem, że te filtry eliminuja raczej słabe zakłucenia, więc to musi być coś gubszego. Niby problem dotyczy CB radia, ale ja chciałbym to uogulnić - dlatego pisze w tym dziale. Jak zlokalizować źródło takich zakłuceń? Jakiego sprzętu potrzebuje? Jak wyeliminować zakłucenia? Ile taki zabie kosztowałby u elektyryka? Pozdrawiam, Bartek :) Przeniosłem do odpowiedniego działu A tak przy okazji, kolego, zainstaluj sobie jakiś programik sprawdzający pisownię, Wstyd :-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 14 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2010 Na początek upewnij się, że z kablem i anteną jest wszystko OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 na początek odkręć antenę od radia i je uruchom (nie naciskaj nośnej) uruchom silnik i zobacz czy zakłócenia również pojawiają się w takim samym stopniu bez anteny. Napisz jakie to radio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 15 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2010 jasio, popraw błędy w pierwszym poście i w temacie. Kliknij "edytuj" w górnym prawym rogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarkB Opublikowano 17 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2010 Zacznij od tego co "guru" lepper_pl napisał. Chyba,że tak na szybko: 1.Jaka antena(magnes,dzwonek,dziurka)? 2.Gdzie,jak poprowadzony kabel od anteny. 3.Dodatkowy sprzęt w autku(np.navi,lokalizator gps,hi-fi,itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi