Swistak91 Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Witam Mam Megane I z silnikiem 1,9 DCI i taki problem ze przy włączonym silniku na luzie chce dać gaz do końca to się nie da tylko do 1500 obrotów i koniec ,a podczas jazdy zależy jaki bieg dochodzi do iluś obrotów i zaczyna szarpać silnikiem . Jeszcze dodatkowo świeci się czerwona kontrolka STOP i silniczka . Na dodatek po upływie ileś minut wskaźnik temperatury idzie do góry bardzo szybko może w 10minut . Moim zdaniem jest to chyba Sonda Lambda i czujnik temperatury ale sprawdzałem go i napięcie miał 5V w wtyczce i rezystancję 120 omów . Proszę o poradę . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Jeśli masz 1,9 dci to masz megane i ph II chyba ,że masz dti to mas I phI. Wydaje mi sie ,że to będzie ( w przypadku dci ) coś z listwą wtryskiwaczy a w przypadku dti może pompa paliwowa ale przyznam ,że zgaduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Swistak91, w tym silniku nie ma sondy lambda. Problem jest chyba poważniejszy jak już świeci na czerwono. Sprawdziłbym potencjometr pedału gazu, podobne objawy występują w dti - jeśli potencjometr jest uszkodzony to max obroty dochodzą na biegu jałowym do 1300. Co więcej: Wtryskiwacz kontrolny (czujnik początku wtrysku). Umieszczony we wtryskiwaczu pierwszego cylindra, czujnik typu indukcyjnego (musi być zasilany). Informuje sterownik o początku wtrysku na 1 - szym cylindrze, jest to konieczne do sterowania elektrozaworem kąta wtrysku. W przypadku usterki tego czujnika kąt wtrysku jest ustalany w "trybie awaryjnym" i obroty silnika ograniczone. Jeszcze pytanie dodatkowe: czy prawidłowo działa włącznik świateł stop przy pedale hamulca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swistak91 Opublikowano 19 Października 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Tak prawidłowo hamulec działa a silnik mam DCI na 100% sprw. pedał gazu bo jest elektroniczny ?? czy linka ,a temperatura silnika ma coś związane z tym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 19 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2010 Elektroniczny potencjometr sterowany linką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi