Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zielony listek na szybie

baciuś

Rekomendowane odpowiedzi

Po prostu są bardziej ostrożni, ... i wyprzedzają jak się da... ;-)

Ostrożni są bardziej, a wyprzedzają jak sie da, oba nawzajem sie wykluczają...

baciuś święta racja moja siostra jak zdała to najbardziej czego się bała to że ją inni obtrąbią albo jeszcze nawciskają i co ona wtedy biedna zrobi, bo się napewno zdenerwuje :->

Fajna sprawa,powinien byc w PL obowiązkowy :mrgreen:

Na przykładzie Austrii...tu młody kierowca po zdaniu na prawko w wieku 17 lat musi przez 12mcy jeździc w towarzystwie osoby dorosłej i miec obowiązkowo kartke z napisem L17 na przedniej i tylnej szybie.Pełnoletni kierowca zaś przez 6 mcy kartkę z napisem początkujący obowiązkowo :(

Upraszcza i ułatwia to poruszanie na drodze ,inni kierowcy są bardziej wyrozumiali,nikt nie trąbi zawsze wpuszczą z podporządkowanej... w ogóle inna bajka ;-)

Upraszcza i ułatwia to poruszanie na drodze ,inni kierowcy są bardziej wyrozumiali,nikt nie trąbi zawsze wpuszczą z podporzędkowanej...

No właśnie, bo:

Na przykładzie Austrii...tu młody kierowca po zdaniu na prawko w wieku 17 lat musi przez 12mcy jeżdzic w towarzystwie osoby dorosłej i miec obowiązkowo kartke z napisem L17 na przedniej i tylniej szybie.Pełnoletni kierowca zaś przez 6 mcy kartkę z napisem początkujący obowiązkowo :mrgreen:

U nas też kiedyś było bardzo powszechne i chyba w latach 70- 80 obowiązkowe.

Później nie było praktykowane z powodu tu przytoczonego, co było powszechnym powiedzeniem:

z przodu liść... z tyłu liść... a w środku? głąb?

No i doszliśmy do tego:

ja mam prawko 1,5 roku, pierwsze auto, i o żadnym listku nigdy nie słyszałem :roll:

Chyba należało by to przywrócić do obowiązujacych przepisów dla dobra ogółu.

Tak nawiasem w końcówce lat 80, jak miałem swoje pierwsze auto, to też nakleiłem liście z przodu i z tyłu, pomimo że prawko kat A, B miałem już ładnych kilka lat.

Po prostu nie miałem praktyki w aucie. (wcześniej dosiadałem motocykla)

Czy było łatwiej :( Ogólnie wtedy było łatwiej, mniej aut na drogach.

[CIACH!!!!]

Dokładnie mimo że jeżdżę od niedawna to widziałem już co nieco. np dziadek w ticko stanie na torach tramwajowych mimo że tramwaj trąbi na niego to i tak będzie stał bo myśli że ma pierwszeństwo. A później jedzie 30-40 km/h na drodze gdzie można ładnie depnąć...

Ja tam staram się w miarę przepisów jeździć choć na niektórych drogach to skandal że dadzą taką a nie inną prędkość max. to już inna bajka.

[za cytowanie całości posta pod którym odpisujesz :mrgreen: ] - Robak

moim skromnym zdaniem to dla wszystkich takie badania.

Ojj będziesz miał ciężko znaleźć do tego pomysłu przychylnych. Nawet tu na forum będzie ciężko kogoś przekonać do poparcia takich badań jako obowiązkowe.

Mnie akurat to powiewa, bo jak do tej pory to co 2, 3 lub 4 lata takie badania przechodziłem z powodu dotychczas wykonywanego zawodu. (no, poza ciemnią bo tam tylko kierowców zawodowych i operatorów sprzętu ciężkiego zamykali)

No ale my tu gadu gadu na inne tematy, a wątek przewodni leży i kwiczy.

Listek oznaczający na drodze młodego kierowcę jest bardzo dobrym pomysłem z zamierzchłych czasów i powinien być przywrócony jako obowiązkowy. :mrgreen: