lukmarx Opublikowano 10 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Moze ktos wie o co chodzi w moim scenicu. Mianowicie po odpaleniu samochodu obroty sa na jakies 1200 po ruszeniu wzrastaja bardzo wysoko same, niemusze ze tak powiem uzywac pedalu gazu. A wiec gaz rosnie do 3000-4000tys obrotów czy jest na biegu czy na luzie. Malo tego jezeli wcisne hamulec i go trzymam to obroty spadaja do 1100 tys Na poczatku myslalem ze to moze byc linka z potecjometrem gazu ale czemu zwiaazany jest z tym wszystkim pedal hamulca. Jezdzac teraz musze szybko zmieniac biegi bo w momencie zmiany biegu obroty strasznie skacza a kiedy stoje np na swiatlach to musze caly czas trzymac hamulec bo takto obroty strasznie skacza. Nieznam sie zabardzo ale wydaje mi sie ze w miare lopatologicznie wytlumaczylem o co mi chodzi i ktos mi cos poradzi. Ktos mi powiedzial ze moze to byc servo. Czekam na odpowiedz i z gory dziekuje za wszelka pomoc. Pozdrawiam Lukas I regulamin się kłania- przy pisaniu postów stosuje się PL litery ("alt")-popraw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasidlo Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Po wciśnięciu hamulca idzie sygnał do pompy paliwa i pompa przestaje podawać pełną dawkę paliwa (a może i odcina paliwo) - dodatkowe hamowanie silnikiem. Może problem leży w elektronicznym nastawniku pompy paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 12 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Prawdopodobnie uszkodzeniu uległ przełącznik położenia pedału gazu. Informuje on komputer wtrysku, że noga jest zdjęta z pedału gazu. Przy puszczonym pedale gazu powinny być zwarte styki 1-6 w potencjometrze sterowanym linką gazu. Gdy naciskasz hamulec, są zwierane styki w przełączniku przy hamulcu i oprócz zaświecenia świateł stopu, informację o hamowaniu otrzymuje komputert wtrysku. A skoro wie, że hamujesz to sprowadza silnik do obrotów biegu jałowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi