Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

utrata zniżki, a szkoda na "cudzym" ubezpieczeniu

scar

Rekomendowane odpowiedzi

Pomyśl - prowadzisz stację diagnostyczną...

Nie musisz mi pisać takich rzeczy bo ja to rozumiem.

Zapewniam Ciebie, że nie ma to wpływu na odpowiedzialność ubezpieczyciela jeśli chodzi o OC.

Jakieś podparcie w przepisach, bo wiesz, choćbym nie wiem jak Ci wierzył to sama wiara u nas nie wystarcza :mrgreen: Ustawy od tej strony nie znam, bo wyszedłem z założenia, że jeśli moje auto nie przeszło by przeglądu to naprawdę nie nadawało by się do jazdy. Cały przegląd, z wystawieniem kwitka zajmuje 15 minut, więc jeśli stwierdzili by nieprawidłowość to musiała by być naprawdę poważna (wykluczająca spokojną, bezpieczną jazdę).

Art. 43.

Zakładowi ubezpieczeń przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem

mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów

mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący:

1) wyrządził szkodę umyślnie lub w stanie po użyciu alkoholu albo pod

wpływem środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków

zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii,

2) wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa,

3) nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym, z

wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia

albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią

przestępstwa,

4) zbiegł z miejsca zdarzenia.

Z 4. punktem wiąże się taka ciekawostka - jak stukniesz kogoś na parkingu, odjedziesz nie zostawiając informacji a ktoś Ciebie przylukał i znajdą Ciebie za pośrednictwem Policji (innego sposobu właściwie nie ma, żeby znaleźli) to na 95% w notatce policyjnej będzie adnotacja, że sprawca odjechał z miejsca zdarzenia co będzie podstawą do regresu :mrgreen: Jeśli ściągną z Ciebie regres to nie tracisz zniżek :(