Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Średni roczny przebieg auta

Marcin Szymansk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wczoraj w rzepie na zielonych stronach znalazłem ciekawą informacja nt. OPLA. U naszych sąsiadów OPEL reklamuje samochody z gwarancją dożywottnią (sic!). Niestety niemiecki odpowiednik UOKiK uznał, że reklama promująca ten produkt wprowadza w błąd i nakazał jej wycofanie. Wprowadza w błąd ponieważ już w np. pięcioletnich samochodach ASO każą płacić za wymianę części, które teoretycznie podlegają dożywotniej gwarancji.

W odpowiedzi OPEL przekazał informację że wg. jego statystyk średni przebieg auta w niemczech od osoby fizycznej to 11kkm rocznie. . Tak więc auto w ciągu 15 lat pokona dystans ok. 150kkm. A jak wiadomo 15 lat to czas na zezłomowanie samochodu. Tak więc reklama jest poprawna. Gwarancja starcza dożywotnio. A jak ktoś robi większe przebiegi to okres użytkowania auta skraca sie bardzo intensywnie i nie moze wymagać wymiany część w aucie, które zgodnie ze statystykami nie jest juz autem tylko....

Co za mocna argumentacja.

wg. jego statystyk średni przebieg auta w niemczech od osoby fizycznej to 11kkm rocznie.

Statystycznie ja i mój pies mamy po 3 nogi :)

Ja swoim autem robię rocznie więcej, a i tak uważam, że dużo nie jeżdżę.

Tak więc auto

w ciągu 15 lat pokona dystans ok. 150kkm.

Takie rzeczy to tylko w Erze :)

Są przypadki, że zdarzają się takie auta ale dla przykładu, ja robię średnio 40 tys rocznie czyli po 15 latach tez złom :)

Jak dla mnie to kolejny slogan reklamowy opla ;-)

Opel założył, że osoba fizyczna jeździ samochodem na benzynę (niższy koszt eksploatacji przy małych przebiegach). Jak ktoś tam tłucze dużo km, to ma firmę i diesla lub służbowy samochód (też diesel). Choć sam przyznaję, że reklama jest naciągana - poprawnie powinno być: "Gwarancja na 150 000 km". Ale wtedy byłoby mniejsze zainteresowanie i gorzej brzmi.

Ja sam rocznie robię ok 13 tys km - głównie jazda po mieście.

Ja tylko po mieście robię więcej sejm. Dlatego dane OPLA sa mocno naciagane. Natomiast istotna jest argumentacja OPLA. Poza tym nie każdy kto dużo jeździ kupuje diesla. Są wariaci, którzy lubią tylko benzynę. Mnie interesuje skąd oni wzieli takie dane?

To jest tylko matematyka a wynik zależy od danych. W Polsce średnie wynagrodzenie w III kw wynosiło ok 3200 zł brutto a 19 moich podwładnych zarabia po ok 1500 zł brutto :-P

Nawet dziś rozmawiałem z kolegą który posiada Opla Vectrę ( diesel ) i przez ostatnie 6 lat przejechał 18 tys km ( słownie osiemnaście tysięcy kilometrów ), samochód cały czas serwisowany w serwisie :)

Ależ oczywiście. Każdy wie, że za pomocą statystyki mozna pokazać co tylko się chce. Natomiast z tego wynika, że nasi handlarze dokręcają liczniki :)

Standardowo 5 letni opel ma 55kkm, a nasi robią go na 100kkm. Fajne