Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Oszustwo przy zakupie samochodu

inozbik

Rekomendowane odpowiedzi

wałek poszedł bez wątpienia! Pytanie teraz czy sam nie został w coś wrobiony czy co, nie wiem... Na szczęście nie jest jakimś kozakiem, odpisał i powiedział że jutro się możemy spotkać.. postanowiłem podarować mu wypowiedzenie umowy i niech się z tym sam buja. Gdyby to był samochód którym zamierzam jeździć nie wiadomo jak długo opłaciłbym go i po problemie, jednak był to zakup w celu uniknięcia MPK czekając na wypłatę odszkodowania i nie zamierzam inwestować choćby złotówki w to auto... zwłaszcza że obecnie nie odpala :)

nie ma żadnej składki, nic, null. Po prostu OC zakończyło się jakiś czas temu
Owszem ubezpieczenie zakończyło się, ale wedle przepisów ubezpieczenie OC, po zakończeniu okresu na jaki zostało zawarte, przedłuża się automatycznie na rok czasu. Więc aktualny właściciel auta musi uregulować OC od momentu zaprzestania płacenia składek. Według mnie masz trzy wyjścia: 1.Uczciwe-opłać zaległe ubezpieczenie i miej święty spokój. 2.Rozsądne-oddaj autko poprzedniemu właścicielowi (jeśli je przyjmie). 3.Nie fair-sprzedaj auto i nie odbieraj telefonów ;-)

w grę wchodzi tylko opcja numer 2.. Myślę że po naszej rozmowie zrozumie że będzie to najlepsza opcja... :)

[ Dodano: 2010-12-03, 23:04 ]

trochę inna kwestia. zakładamy że przyjmuje zwrot, sporządziłem pismo itd, sprzedający się zgadza, kto jakie dokumenty zabiera??? Mam kartę pojazdu, dowód tymczasowy, naszą umowę sprzedaży i trzy poprzednie, co z tym zrobić?

Oddajesz mu to wszystko oprócz twojej umowu kupna. Ale najpierw zrobiłbym sobie ksero tych dokumentów na wszelki wypadek. A także napisałbym oświadczenie, że auto posiada wady prawne (nie ważne OC) i nie zostałeś o tym poinformowany w czasie kupna i odstępujesz od umowy kupna tego auta.

Więc aktualny właściciel auta musi uregulować OC od momentu zaprzestania płacenia składek.

Nie prawda, właściciel odpowiada za płacenie składki od momentu nabycia auta tj. daty na umowie kupna sprzedaży. Nie interesują go zaległości.

Nie prawda, właściciel odpowiada za płacenie składki od momentu nabycia auta tj. daty na umowie kupna sprzedaży. Nie interesują go zaległości.
Prawda prawda. Od jakiegoś czasu ubezpieczenie OC nie należy do właściciela auta lecz do samochodu, kupujemy auto z polisą i nie możemy z niej zrezygnować póki się nie skończy. Więc nabywca auta staje się jego właścicielem jak również właścicielem polisy, a za braki w składkach polisy odpowiada właściciel.

. Od jakiegoś czasu ubezpieczenie OC nie należy do właściciela auta lecz do samochodu, kupujemy auto z polisą i nie możemy z niej zrezygnować póki się nie skończy.

I tutaj się kolega myli. Po kupnie auta mamy 30 dni na podjecie decyzji czy korzystamy dalej z polisy OC jaka dostaliśmy przy kupnie czy z niej rezygnujemy.

To jest gra "słów" i terminów oraz przepisów :) jedno jest pewne - zachowując przewidziane przepisami terminy nie ma możliwości zaliczenia wpadki. Oświadczam że nie można przejąć zaległych obciążeń - potwierdzone u ubezpieczyciela, nowy nabywca odpowiada za ubezpieczenie od dnia nabycia pojazdu.

Najlepszym rozwiązaniem jest w dniu nabycia pojazdu udać się do ubezpieczyciela z prośbą o przeliczenie składki a po przerejestrowaniu pojazdu pójść i zmienić dane w polisie.

Powinien zapewnić OC i może się okazać ze składka OC jaką płacił poprzedni właściciel jest za niska dla nas (np. inne miejsce zamieszkania, zniżki, zwyżki jakie nas obowiązują) będziemy musieli dopłacić do polisy jaką otrzymaliśmy wraz z samochodem.

cięcie

lapka2.gif

Nie cytujemy posta w całości, pisząc bezpośrednio pod nim. Naruszasz regulamin. :-)- gojgien

Kolega się nieco myli. Otóż kupując samochód z ważnym (co do terminu) ubezpieczeniem OC mamy max. 30 dni, na podjęcie decyzji, czy zostajemy w tej samej firmie ubezpieczeniowej, w której samochód w dniu kupna był ubezpieczony, czy zmieniamy firmę. Wiąże się z tym wysokość składki. Z reguły wybieramy tańszą. A więc na naszym "terenie" inna może właśnie oferować dla nas niższą składkę. Wówczas do 30 dnia WYMAWIAMY ubezpieczenie firmie w której auto jest ubezpieczone, podpierając się kserokopią umowy kupna - sprzedaży i ubezpieczamy na siebie samochód w wybranej przez nas f-mie. Jeśli zaś postanawiamy, że samochód dalej będziemy ubezpieczać w firmie w której jest ubezpieczony, nie piszemy żadnych wymówień, nie dopłacamy, do żadnej polisy, tylko przy przedłużaniu ubezpieczenia nowe wypisujemy już na siebie (potrzebna kopia umowy kupna - sprzedaży), i opłacamy zgodnie z przysługującymi nam zniżkami, czy zwyżkami.

Jeśli chodzi o zaległości poprzedniego właściciela, to one NIC NAS NIE OBCHODZĄ, gdyż my mamy umowę kupna - sprzedaży z określoną datą zakupu i wcześniejsze zaległości poprzednika nas nie interesują. ;-)

blizniak53 przeczytaj dokładnie posta na którego odpowiadałem. To co piszesz to już zawarłem w swoich wypowiedziach wcześniej. A teraz padło konkretne pytanie

Czy kupując ubezpieczony samochód składka jest na nowo przeliczana i może zdarzyć się że trzeba dopłacić do polisy?

I na to pytanie właśnie odpowiadałem, że jak zostajemy przy polisie którą otrzymaliśmy z samochodem może być dopłata do niej.