Tigretka82 Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Witam, obecnie jeżdżę Clio I i w związku z tym że pozostaję wierna marce przymierzam się do zakupy Renault Scenic II, wybór padł na silnik 1.6 16V + LPG. Rocznik 2003-2004. Mam prośbę o informację na temat tego modelu w tym roczniku, na co zwrócić uwagę, co lubi się psuć? Jakieś wady tych roczników? Czy wogóle ten silnik daje rady? (Potrzebuję w miarę oszczędnego auta). Co sądzicie np o tym: http://otomoto.pl/renault-scenic-C16440340.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pizza Opublikowano 10 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Silnik 1,6 16V daje radę, ale pamiętaj że to nie będzie jakaś oszałamiająca rakieta. Wymaga trzymania na obrotach a co za tym idzie częstej zmiany biegów. Ogólnie warto się zastanowić. Z przypadłości mogą wystąpić: -uszkodzenia górnych łożysk macphersonów-objawiają się "stękaniem" przy szybkich skrętach kierownicą przy małej prędkości; -opisywane tutaj problemy z wyświetlaczem-sam nie miałem więc posprawdzaj jeszcze; -problemy z cewkami-też sam nie miałem bo mam samochód po lifcie, poszukaj więcej; -zużycie łączników stabilizatora; Mój 1,6 16V spala średnio 9,2-9,6l/100km (benzyny), przy czym nie uznaję jazdy emeryckiej, tylko utrzymywanie rozsądnych obrotów żeby miał dynamikę. Pokazywany egzemplarz wygląda całkiem dobrze, ale sprawdź najpierw w serwisie po VIN. Sprzedawca trochę poszalał z Plakiem, szczególnie konsola środkowa i w okolicach dźwigni zmiany biegów. Koniecznie sprawdź jak wyglądają fotele pod pokrowcami. Kołpaki chyba są od Renault, ale nie od Scenika II jezeli już to Scenic I czy Kangoo. Jedyna wątpliwość to brak naklejek na pasie przednim, powinna być taka mała obok zamka klapy (sprawdź w opisie mojego SII "nieJaśniepana' są zdjęcia, porównaj sobie, mojego mam od nowości i żadnego dzwonu przodem nie miał). Przebieg może być rzeczywisty, jeżeli kraowy z historią to bym się zastanawiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tigretka82 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Dziękuję pizza za wypowiedź;-) Rozumiem że ta naklejka to taka czarna z żółtym? Bo tak przeglądam ogłoszenia i mało Sceniców ją ma... A co na niej jest? Jutro pojadę na giełdę i pooglądam autka z bliska:) Bo szczerze mówiąc nawet jeszcze nie siedziałam w Scenicu ale jakoś tak wybór padł na ten model:) Ranault musi być bo tak jak napisałam jeżdżę już 7 lat Clio I i jestem baaardzo zadowolona, ale Clio II niestety za małe dla 2 dorosłych i dziecka (na razie 1:)) i tony zabawek :-?. A były jakieś trefne modele? Jakaś wadliwa seria w rocznikach 2003-2004? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZygaM Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Tigretka82, poszukaj czegoś z mocniejszym silnikiem, będziesz miała większą frajdę, a co do tego, którego rzuciłaś: radio nie jest fabryczne, możliwe, że pilot pod kierownicą nie jest z nim kompatybilny / konsola środkowa to tak jak napisał pizza, albo gość przesadził z plakiem albo sam sobie wypolerował, fabrycznie tak raczej nie jest / kierownica wygląda na wytartą, ale to może być fałszywy refleks zdjęcia / tak bez powodu nikt nie montuje haka holowniczego, silnik do przyczepki dość slaby, mógł się zmęczyć i czeka go remont. No i moje odczucie; ogólnie auto wygląda ładnie, szkoda że sprzedający nie dal centralnych zdjęć przodu i tyłu aby porównać ewentualne różnice szczelin, brak także zdjęcia bagażnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 11 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 tak bez powodu nikt nie montuje haka holowniczego Z tym stwierdzeniem pozwolę sobie nie zgodzić się. Właśnie tak zrobiłem jak kilka lat temu sceniola kupowałem, już w przed rejestracyjnym przeglądzie poprosiłem by mi hak wpisano (by bez dopisywania w DR się znalazł) a montowałem go już po kilku dniach. I to nie po to że był mi niezbędny, (nawet przyczepy nie posiadam) ale z racji, że: "lepiej nosić jak się prosić" W sumie przydał się może ze 3 razy po kilka godzin, gdy wypożyczona przyczepa była mi potrzebna. Tak więc stwierdzenie z cytatu nie jest regułą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tigretka82 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 http://otomoto.pl/renault-scenic-2-0-intst...-C15904905.html A ten? Tylko ten jest sprowadzony... no i automat, a gdzieś czytałam ze te skrzynie jakieś problemy lubią sprawiać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi