jpms1 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Witam serdecznie posiadam meganke 96 1.4 RN i mam duży problem z chłodzeniem silnika mimo tych mrozów przegrzewa się. Konkretnie nie chodzi nagrzewnica i w środku jest zimno poz tym w tym samym momencie wywaliło bezpiecznik i termostat przestał otwierać duży obieg, termostat wyjąłem wentylator chodzi sprowadzony na krótko, chłodnica ciepła do połowy od góry po usunięciu termostatu, dół zimny wąż z odpowietrzaniem obiegu małego odpowietrzony na zimnym silniku i przewód od nagrzewnicy też wola leciała na niskiej temperaturze. Ale zimne przewody gumowe od nagrzewnicy i dół chłodnicy gdzie wchodzi powrót z nagrzewnicy.Co może być przyczyną i czy wentylator powinien się włączyć jak jest walnięta nagrzewnica do czujnik temperatury pracuje. Pomocy Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 Nie bardzo rozumiem, możesz to napisać jaśniej? Jak się silnik przegrzewa pomimo wyjętego termostatu to wg mnie poszła uszczelka pod głowicą. PS W Regulaminie forum jest pewien pkt. który jasno określa zasady formułowania myśli jak i pisowni postów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpms1 Opublikowano 18 Grudnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 po prostu zimne przewody od nagrzewnicy i przez to prawdopodobnie nie chłodzi części wody z układu co powoduje grzaniem się silnika , a po drugie wentylator się nie reaguje gdy temperatura dochodzi do 90 st tu problemem może być czujnik temperatury. Proszę o rady w tym temacie bo również był uszkodzony bezpiecznik ale nie wiem co było tego powodem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motoser Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 miales zmieniany plyn chlodzacy? moze jest caly czas otwarty termostat?? czy przewody idace do nagrzewnicy sa twarde?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makuli Opublikowano 18 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2010 A może padła ci pompa płynu chłodniczego. Dlatego płyn nie płynie tak jak powinien, jest tylko obieg na zasadzie różnicy temperatury a nie wymuszony pompą. Wtedy też kiepsko jest z przeplywem przez nagrzewnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylver018 Opublikowano 19 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2010 Może masz gdzieś układ zapowietrzony .... albo wywaliła ci uszczelka pod głowicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megan92 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Jakby mu strzeliła uszczelka pod głowicą to by miał w płynie olej silnikowy... Nie przyjemny widok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Uszkodzona uszczelka pod głowicą nie musi się objawiać olejem w układzie chłodzenia. Jeżeli po odpaleniu i przegazowaniu pojawią się bąbelki w zbiorniczku, to winna może być uszczelka pod głowicą. Sprawdź, czy czasem nie ma nagaru na świecach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Jakby mu strzeliła uszczelka pod głowicą to by miał w płynie olej silnikowy Zależy w którym miejscu strzeliła. Mi wywaliło między kanałem wodnym a komorą spalania i spaliny przedostawały się do układu chłodzenia. Olej był ok, ale za to jak ładnie kopcił na biało :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megan92 Opublikowano 6 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2011 Tak czy siak i tak na jedno wychodzi :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi