kolek Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Dario, a tobie ile bierze oleju??? to dobrze ze tam mało mi bierze... ale czytałem na forum tdi ze do 0,3 l na 1kkm nie ma sie co martwić a powyżej juz jest lipa.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2007 to powiedzmy ze wzioł ze 200-250ml to duzo czy mało??? w tym przypadku to raczej nie pochłonął tylko wyrzucił na zewnątrz (pocenie- wycieki na uszczelkach), a o tym normy nic nie mówią. W tych normach to raczej chodzi o przepuszczanie oleju przez pierścieni itp do komory spalania. Nie przejmował bym się tym za bardzo i raczej skupił na częstszej kontroli poziomu oleju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Ja napisałem ze dolałem 350ml, i odliczam ze około 100 sie wylało bo silnik sie poci, a 250 zjadł czyli turbo i pierścienie itp... więć to chyba i tam nie wiele, auto oczywiście nie kopci na niebiesko :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Kolek powiem szczerze ze nie dolewam oleju, praktycznie od wymiany do wymiany na wskazniku 7kresek i na bagnecie niby tak sam. Raz tylko zdecydowałem się podczas mojej eksploatacji megi dolać jej 200ml ale to ze względu, że przewód przy IC był słabo dokręcony i coś tam uciekało. Póżniej już nie. Wydaje mi się, że napewno coś tam bierze ja natomist nie zauważam różnicy! każdy TD coś tam weżmie to normalka, kwestia tylko taka ile??? bo jak już lejesz olej co jakiś czas to powiedzmy nie najlepiej świadczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolek Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Właśnie mojemu ojcu nic nie bieze (tez ma 1,5 dci) a na tym elektronicznym wskaźniku pokazało mi ubytek jednej kreski a to dlatego dolałem, a co ile wymieniasz olej??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2007 bezwzględnie co 15 tys. km zawsze na jeden jedyny:: :) )))))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 1 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2007 powoli zaczynamy odbiegać od tematu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Human Resources Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Dario; olej castrol magnatec GTX 5w40 5 litrów kupuje za 125zł orginalny,nowy,z pląbą sprawdz na allegro to po 130-140zł znajdziesz taki sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Ja do swojej leje tylko i wyłącznie olej ELF. Może nie jest lepszy niż Mobil ale na pewno lepszy niż Lotos. Za 4 litry 5W/40 płacę 130zł. A niby dlaczego jest lepszy od Lotosu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Human Resources Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2007 bo Lotos to syf i każdy o tym wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Może jakieś konkretne argumenty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2007 janksz, wiem do czego dążysz i się z Tobą zgadzam. Dlaczego ja stosuję Elf ?, bo mam tanio i auto na nim nie cierpi. Dlaczego nie stosuję innego- bo ma tani Elf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robak Opublikowano 2 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2007 janksz, kolejny raz zaczynasz batalię o oleje? Panowie zaczyna sie robić znowu kłótnia na temat który olej jest lepszy, a nie jest to tematem!!! Po drugie każdy leje taki na jaki go stać, a powszechnie wiadomo że oleje różnych marek są mieszalne więc to co kto leje do silnika to jego prywatna sprawa, i ilu jest tu użytkowników tyle będzie zdań na ten temat. Osobiście od ponad roku (5 wymian) jeżdżę na oleju GM (dawny opel) po prostu spełnia wymagania producenta samochodu i ma odpowiednią cenę, a czy to będzie lotos czy elf czy jakiś inny producent jeśli zamieści na swoim oleju specyfikację jakości oznaczoną wg API SF lub SG lub wyższą (GM ma SJ) nadaje się do mojego samochodu, co do klasy lepkości też już była mowa z racji ze zabrnęliśmy do tematu już poruszanego temat zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi