Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Ściąganie koła pasowego z pompy wspomagania

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie, czy ma ktoś jakieś doświadczenia ze ściąganiem koła pasowego z pompy wspomagania? Jak to się robi albo coś.

Bo moja pompa wspomagania, która mam w samochodzie założoną zaczyna umierać, bo coraz ciężej chodzi wspomaganie a sama pompa chodzi już bardzo lekko. Chyba nie jest ona oryginalna z Renault, ponieważ w tych silnikach, z tego co się orientuję, były pompy wspomagania z kołami pasowymi zakładanymi "osobno", czyli na trójramiennej podstawie, przykręcane śrubami. A na mojej pompie koło pasowe jest bezpośrednio zamontowane na wałku pompy wspomagania.

I tutaj właśnie mój problem, bo próbowałem jakimś sposobem zdjąć to koło, ale nie ruszy. Nawet nie wiem, czy ono jest na stożku zamontowane czy na gwincie czy jeszcze jakimś innym, francuskim sposobem. Bo mam na nowej-używanej pompie ten trójramienny trzymacz koła, ale z urwanym kawałkiem trzymającym śrubkę koła. Czy znacie metode ściągania koła? Jkiś specjalny ściągacz? Jakaś metoda odkręcenia? Bo wiem, że wałek pompy ma otwór i tam wchodzi śruba ale drobnozwojowa i nic to nie daje, oraz imbus 9,5 mm(ach, Ci francuzi). Proszę bardzo o pomoc, bo jeździ się coraz grzej :-)

I tak dla potomności: ściąganie kół pasowych lub samego mocowania koła pasowego to prosta sprawa - wystarczy mieć ściągacz do łożysk, schodzi bezproblemowo po popsikaniu preparatem typu WD40. A założenie na inną pompę to tak samo łatwa rzecz. Wystarczy zagrzać porządnie element i delikatnie nabić na wałek pompy (bez nadużywania siły, co by nic nie pogiąć czy też uszkodzić).

[ Dodano: 2011-01-15, 14:43 ]

Inne pytanie,proszę o szybklą odpowiedź, - czy cos się stanie,jak założę pasek wieloklinowy na wewnętrzne rowki a nie zewnętrzne? Bo na zewnętrznych rowkach kół pasowych pasek na rolkach mi wystaje poza rolkę i obawiam się, że może szybko się zniszczyć.