Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Przyczepa

rav85

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę przywieźć teściowi byka ok 600kg do tego dochodzi waga przyczepki do przewozu bydła (ok 250kg), w związku z tym pytanie czy autko sobie poradzi z taką masą i co grozi za przekroczenie dopuszczalnej masy całkowitej ?

Jak ma hamulec najazdowy to możesz ciągnąć meganka przyczepę o masie całkowitej do 1300kg. Bez hamulca bodajże 600kg. A najlepiej jak sobie sprawdzisz w dowodzie rejestracyjnym. Tam takie rzeczy są wpisane.

przyczepa ma hamulec najazdowy - i wlaśnie w tym przypadku nie wiem czy brać masę dopuszczalną czy masa przyczepy nie może przekroczyć masy auta ?

[ Dodano: 2011-01-09, 16:13 ]

W dowodzie mam tak:

O1 (maksymalna masa przyczepy z hamulcem) - 1250kg

O2 (maksymalna masa przyczepy bez hamulca) - i tu są kreseczki - dlaczego nie ma podanej wagi?

PS

Z tego wynika że 1250kg z hamulcem najazdowym można ciągnąć więc wszystko będzie zgodnie z przepisami.

Dokładnie tak jak Ci napisał rav85. u mnie O1-1300 a O2-650.

Jeżeli zsumujesz masę byka i przyczepki to wychodzi, że musisz mieć przyczepkę z hamulcem.

Mam nadzieję,że ten byk to same mięso, a nie żywe zwierzę, bo wtedy inne przepisy wchodzą w grę.

Nie woził bym żywego zwierzęcia (tak dużego) osobówką - kg statyczne mogą być - i auto sobie poradzi a nawet nie będzie większych kłopotów pod górki... Ale żywe zwierze to już inna bajka... albo traktor albo zamów przewóz zwierząt.

.Misio., już przewiozłem byczka 450kg i 5 krów 650-700kg, , jeżeli jest dobrze uwiązane żeby nie miało możliwości się przemieszczać a tym bardziej obrócić to nie ma żadnych problemów, a autko z uciągiem 1,3t nie miało żadnych problemów, jedynie przy większych podjazdach trzeba uważać na sprzęgło, ale to oczywiste.

Spalanie:

- na pusto (sama przyczepka 650kg) - 7,7l/100km

- po załadunku krowy 650kg - 8,4l/100km

Często jeżdżę z przyczepami... też z ciężkimi lub dużymi.

To ze się coś udało zrobić nie znaczy że ja będę to polecał :)

Tak samo można polecić... jak zapali się czerwone światło na skrzyżowaniu - zamknąć oczy i wcisnąć gaz do dechy... i jak się uda przejechać znaczy że jest to godne polecenia ?

.Misio., pewnie że nie ale jak się nie ma wyboru bo transportu nie mogliśmy znaleźć to się jedzie tym co się ma, no troszkę przesadziłem bo wszystko było zgodnie z przepisami, w dobrym stanie technicznym i złych oznak nie zauważyłem.