Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

megane II 1.5 dci - prosba o rade

popawu

Rekomendowane odpowiedzi

witam, zaczalem sie rozgladac za tym autem w dieslu 1.5 najlepiej 105km ( z tego co czytalem motor/auto swiat to polecany silnik) w kombiaku - dziecko na pokładzie :mrgreen:

1. wyczytałem gdzies ze najmniej psujace sie roczniki to 2004-2006, jak to z tym jest ?

2. czy faktycznie ten silnik 1.5 taki dobry, może któraś słabsza odmiana jest lepsza? (85km wydaje się trochę za słaba do takiego auta), a że 1.9 to tragedia jestem świadom

3. jak z awaryjnością, żywotnością i wymianą dwumasu/sprzęgła?, bo z tym diesle maja najczęstsze problemy...

4. czytałem tez ze zawieszenie nie jest zbyt trwale na naszych drogach, tzn ile wytrzymuje i jak kosztowna jest ew wymiana/naprawa ?

5. jakieś inne przypadłości tego auta o których powinienem wiedzieć przy kupnie ? może ma jakieś rdzewiejące strefy? bo nie ma tu żadnego zbiorowego tematu o częstych awariach czy coś w tym stylu, ani poradnika kupującego ...

i przy okazji co myslicie o takim czymś:

http://otomoto.pl/renault-megane-w-idealny...-C16966486.html

popawu, Z tego co napisałeś to miejscami uwierzyłeś w głupoty ale to inna bajka.

Roczniki 2004 i 2006 obejmują auta jeszcze z przed liftingu Ph I i po liftingowe Ph II

(phase) Tak więc sam widzisz, że nie można tego do jednego wora wrzucać.

Silniki 1,5 dCi 105 KM występowały dopiero w Ph II czyli końcówka 2005 roku do końca produkcji Megany II. Oczywiście nadal są wstawiane do M III.

Auto z ogłoszenia to jeszcze przed liftingowa megana z 5 biegowa skrzynią biegów, (brak pierścienia od wstecznego pod gałką na lewarku) i prawdopodobne z silnikiem 101 KM. ( 105 KM występowały w parze z 6 biegową skrzynią)

Dalej już się temu ogłoszeniu nie przyglądam, gdyż jak piszesz interesuje Cię jednostka 105 konna, jednakże porównując to co w opisie i to co na fotach, to wystawiającego ogłoszenie poniosła fantazja, lub trudne do weryfikacji, bo zamieszczone nieodpowiednio zrobione fotki.

uwierzyłem / nie uwierzyłem, po prostu pytam żeby właśnie sobie potwierdzić/odrzucić dane informacje:)

kuzyn ma scenica z tym silnikiem i bardzo fajnie mu się autko sprawuje

a co z tym zawieszeniem i dwumasem/sprzęgłem ?

Cena i trwałość elementów zawieszenia jest przeciętna. Wyjątkiem są poduszki kolumn McPhersona, które należy wymienić na bezproblemowe zamienniki (oryginały rozsypały mi się po 840 km, pojechałem w delegację nowym meganem, a wróciłem zastępczym Scenikiem :mrgreen:)

Tylna belka jest raczej bezproblemowa (u mnie dobiega do 250 000 km bez dotykania).

popawu szukaj wersji ph2 105KM, szósty bieg naprawdę się przydaje.

Co do awaryjności to nie mogę za dużo powiedzieć... przejechane dopiero 102kkm i do tej pory:

- wymiana wtyczki sprężarki klimatyzacji (wada fabryczna)

- naprawa rolety przeciwsłoneczej (zapomniałem złożyć i po kliku dniach zaklinowała się)

Auto które podałeś według mnie odpada brak 6 biegu no way .. Jeżeli autem będziesz jeździł w większości po mieście to myślę, że 1.5 będzie dobrym wyborem jednak w trasie może czasem brakować przy wyprzedzaniu . Co do 1.9 to faktycznie tragedia ostatnio musiałem olej wymienić nie bierz :roll: Jeżeli autko nie było bite to o rdze bym się nie martwił . Przede wszystkim gruntownie przebadaj auto w renault jeżeli wszystko będzie ok to bierz 8-)

Rxe.Megane w każdym jednym teście narzekają na silnik 1.9, mechanik ojca tez mówi żeby się go wystrzegać, wiec jak dla mnie coś w tym jest. teściu ma vectre b 2.2 diesla i po tym silniku tez jada w testach, a u niego kompletnie nic się nie dzieje złego :mrgreen:

a coś takiego ?

http://allegro.pl/renault-megane-ii-1-5-dc...1413002707.html

Ładny. widać jednak, że lewe tylne zakole jakoś wgniecione, również prawe tylne, przedni zderzak po lewej stronie podniesiony do góry, szkoda że nie dał zdjęć komory silnika, może brakuje tam jakichś osłon - obudów, wtedy można by było bardziej stwierdzić, czemu ta maska tak dziwnie nie zgrana ze zderzakiem. Jak się zdecydujesz, podał VIN, sprawdź w serwisie.

jeżeli chodzi o tą Meganke z Sosnowca to... z tyłu nadkole lekko wgniecone, z drugiej strony lekko przetarte, lusterko lekko ubite (szkiełko całe), szyba przednia była wymieniana (z powodu odprysku po kamyczku), ze zderzakiem przednim też jest coś nie tak - podobno walnął w krawężnik czy coś.

w środku autko zadbane, nie wytłuczone, jedyny minus to te "ślady użytkowania" na karoserii - chociaż wiadomo jednemu to będzie przeszkadzało innemu nie...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!