Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Zakończyłem dowód rejestracyjny.

Chess175

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Skończyło mi się miejsce na wbijanie przeglądów w dowodzie.

Mam przegląd do października, ale chciałem się was koledzy i koleżanki zapytać co dalej?

Czy iść do wydziału komunikacji i wyrobić nowy dowód przed przeglądem? czy można zrobić przegląd i jeździć na jakimś zaświadczeniu od diagnosty? (słyszałem, że coś takiego jest).

Jeżeli można jeździć na zaświadczeniu od diagnosty to ile?

Jaki jest koszt wymiany dowodu rejestracyjnego?

z góry dzięki :mrgreen:

Jak masz aktualny przegląd to zgłaszasz się do Urzędu Komunikacji i wydają nowy.

Jak nie masz przeglądu to udajesz się na stację diagnostyczną, robisz przegląd i z potwierdzeniem że wszystko OK udajesz się do UK

czy można zrobić przegląd i jeździć na jakimś zaświadczeniu od diagnosty? (słyszałem, że coś takiego jest).

Jest ale na tym nie pojeździsz - z tym trzeba do UK

Możesz jeździć na zaświadczeniu o przeglądzie technicznym bodajże 30 dni, czyli tyle ile ma czasu Wydział Komunikacji na wydanie Ci nowego dowodu. Pamiętaj aby z zaświadczeniem wozić ze sobą dowód rejestracyjny. Wszystkie zaświadczenia mają moc urzędową 30 dni (nawet zaświadczenie o zarobkach). Najlepiej zgłoś się już z zaświadczeniem do Urzędu, może mają mały przerób, to zrobią to w kilka dni. Nie wiem ile kosztuje dowód, analizują, że tablice 100zł a cała rejestracja 150zł, to sam dowód 50 zł, a może jest za darmo (w Polsce nie wierzę). Podobnie jest przy zagubieniu, zniszczeniu czy kradzieży dowodu rejestracyjnego. Prawdę mogę ustalić dopiero we wtorek.

Po co zmieniać tablice :mrgreen: wystarczy zmienić znaki legalizacyjne. Jeżeli są nowego typu (białe) to tylko wymiana dowodu i po sprawie. Tu masz pomocnego linka http://bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/s...&sp_id=1737

Jeżeli są nowego typu (białe) to tylko wymiana dowodu i po sprawie.

Jak masz czarne tablice to też nie musisz ich zmieniać na białe. Wystarczy zaświadczenie ze stacji diagnostycznej, że auto jest sprawne, potem wydział komunikacji i wstemplowanie przez nich terminu wydania nowego dowodu do starego i po sprawie. I przy odbiorze dostaje się nowe naklejki legalizacyjne do dowodu i tablice.

zawisza, ale ja nie pisałem o wymianie tablic, a jedynie dowodu rejestracyjnego, tak po prostu rozważałem rozbijając cenę. Ponadto faktycznie dostanie nowe znaki legalizacyjne. Czytając ten link, od Ciebie, wiele się nie pomyliłem o cenniku.

Teraz dziadkowie przerabiali temat wymiany dowodu. Przegląd mieli do 13.01. Pojechałem na przegląd. Diagnosta zamiast przybić pieczątki z datami wydrukował zaświadczenie o przeglądzie itd. Z tym kazał iść do wydziału komunikacji. Zabierasz ze sobą tą kartkę z przeglądu i tablice rejestracyjne(mają białe z flaga Polski nie UE)wypełniasz kilka kartek pism opłacasz dowód ok 80zł(już nie pamiętam dokładnie) i przyklejają nowe naklejki na tablice.

Drukują ci tymczasowy dowód na miesiąc ale przeważnie do 2 tygodni jest już do odebrania "twardy dowód". Powiedział mi, że coś do tygodnia można na tym papierku od niego jeździć.

A w innym aucie miałem stare czarne blachy i wymienili na nowy dowód, żadnych naklejek itp.

Nic nie zmieniałem.