sk8perez Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Witam, Zakupiłem renault megane 1.6e rn z 1998. I od kilku dni mam dziwne problemy z elektronika. Kiedy pojechałem pierwszy raz na myjnie, prędkościomierz działał, przejechałem przez rondo już nie. Po kilku sekundach pojawia się pomarańczowa dioda informująca chyba o diagnostyce, gdyż jest to ekranik z statystką. Dzisiaj rano wszystko było w porządku dopóki wjechałem na autostradę. Prędkościomierz nie działa. Po Pracy znowu chodzi i jest wszystko ok. Wracając dziś wieczorem do domu stwierdziłem że nie mam świateł mijania. Co najlepsze długie są. Panel i radio działa a zegar na górze już nie od zakupu. Co tez jest bardzo dziwne. Sprawdzałem wszystkie z tym związane bezpieczniki i kable i nic nie jest ani zalane ani zgniłe. Lecz mam wrażenie że te komplikacje się pojawiają na kontakcie z woda. Czy ktoś może coś zasugerować?? Gdzie mam szukać usterki? Dziękuje z góry za zainteresowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Po kilku sekundach pojawia się pomarańczowa dioda informująca chyba o diagnostyce, gdyż jest to ekranik z statystką Prawdopodobnie chodzi ci o kontrolkę usterki elektronicznej, poszukaj o kontrolce "EKG". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sk8perez Opublikowano 10 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 Dokładnie o tą kontrolkę chodzi. Co to oznacza, błąd w komputerze. Bo nie dodałem że również po usuwaniu błędów komputera zaczęła się kontrolka poduszki świecić i świeci się nadal. [ Dodano: 2011-02-10, 21:11 ] Znalazłem coś na temat EKG, jest to kontrolka awarii elektronicznej lub mechanicznej. Jeśli chodzi o mechanikę to mam uszkodzony silniczek krokowy który już zamówiłem. Mogą być takie problem przez ten silniczek?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 10 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2011 ekranik z statystką A gdzie można kupić taki ekranik? Zresztą kij tam ekranik ale ta statystka minie interesuje :-P A nie cieknie Ci czasem kolego woda spod anteny na dachu? W zegarku wymień żarówkę i będzie grało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sk8perez Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Sprawdze za chwile ekranik. Ma ktos może schemat elektryki do tego modelu?? Był bym bardzo wdzieczny. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 11 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Poszukaj na FTP PIKUR-a chyba tam widziałem schematy do MI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sk8perez Opublikowano 11 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2011 Dzieki wielkie:) Sprawdzalem, dach jak mówiłeś i nic tam nie przecieka. Nie mam pojecia nadal o co chodzi. Jutro ze znajmym pomierze prad w róznych miejscach i zobacze. A jak nic to oddam do elektryka. [ Dodano: 2011-02-18, 09:03 ] No i problem z lokalizowany jesteli chodzi o światła. Problem kwił w kostce przy kierownicy, gdyż poprzedni właściciel nie waidomo co woził i jakiś kurz dostał sie do sytków. Dlatego jest taki problem. Przeciściłem i jeśli chodzi o światła mijania wszytsko jest ok. Zobaczymy co dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klimek94r Opublikowano 4 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2012 Witam. mam takie pytanie. posiadam renault megan cupe 2.0 16v z 1998r. i mam taki problem podobny do założyciela tematu. Gdy rano odpalam samochód wszystko jest ok tylko że jak przejade około 4km to nagle wskazówka prędkościomierza opada i juz nie pokazuje prędkości,a gdy silnik się schłodzi to znów zaczyna działać i mam takie pyt. czy nie wiecie w czym polega problem. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piolug93 Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Impulsator zalany olejem i po nagrzaniu silnika rozrzedza się ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 :) jasnowidz czy co :) :) Powiedz, wystarczy wyjąć, wymyć z oleju i będzie działał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piolug93 Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Witam. mam takie pytanie. posiadam renault megan cupe 2.0 16v z 1998r. i mam taki problem podobny do założyciela tematu. Gdy rano odpalam samochód wszystko jest ok tylko że jak przejade około 4km to nagle wskazówka prędkościomierza opada i juz nie pokazuje prędkości,a gdy silnik się schłodzi to znów zaczyna działać i mam takie pyt. czy nie wiecie w czym polega problem. :) Mój post tego dotyczył. Więc nie wiem o co ci chodzi przemo z tymi jasnowidzem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 6 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2012 Kolega powyżej nic nie napisał o tym, że ma zaolejony impulsator. Ja natomiast mam, niestety pogoda nie jest zbyt zachęcająca do grzebania pod maską, stąd pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piolug93 Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Wnioskuję że może mieć zaolejony ponieważ prędkościomierz zaczyna wariować dopiero jak się nagrzeje samochód a co za tym idzie olej się rozrzedzi. Przeczyszczenie nie pomoże albo pomoże tylko na krótko, poprostu jest gdzieś nieszczelność w czujniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Jak się trochę ociepli to się tym zajmę, na razie nie ma takiej opcji. Ważne, że namierzyłem impulsator, nie wiem tylko czy da się od góry wyciągnąć blokującą go zawleczkę, bez wchodzenia pod samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piolug93 Opublikowano 7 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 Raczej nie da rady tego od góry zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi