wwwieprzu Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 Witam wszystkich znajomy podpuścił mnie do lekko zakręconego pomysłu mianowicie chcę w megance zamontować Air Ride czyli zawieszenie pneumatyczne 0:46 pokazane jest jak to działa w megane coupe , ogólnie sprawa z ogarnięciem tego jest prosta zasada jest taka że zamiast sprężyny wkłada się poduszkę pneumatyczna o ile z przodem nie mam wątpliwości to z tyłu zaczynają się schody i tutaj pytanie do was , z tego co wiem to w megane substytutem sprężyny jest właśnie belka ( moja jest dwu drążkowa ) co powinienem zrobić:-wyciągnąć na stałe drążki (wstawić amortyzator zintegrowany z poduszką pneumatyczną) -czy tak jak przy obniżaniu na belce obniżyć o kilka "ząbków" do maxymalnej gleby np. -100mm (a po napompowaniu poduszki zawieszenie było by np. takie jak seria ) czy nic się z drążkami nie stanie nie połamią się jeśli będą w takich dużych przedziałach pracować w tym przypadku 10cm lub więcej -jeśli macie inny pomysł to proszę pisać każda rada się przyda btw. sory za link ale tak poglądowo wygląda amortyzator zintegrowany z poduszka pneumatyczną i takie coś bym montował u siebie ; http://sklep.tir-parts.pl/index.php?main_p...age&pID=142 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 sprężyny jest właśnie belka ( moja jest dwu drążkowa ) Nie belka tylko drążki skrętne, działają jak sprężyny ale skręcają się w osi. moja jest dwu drążkowa Nie ma takich w Renufkach, Jest albo zawieszenie rurowe z łożyskiem centralnym albo 4-drążkowe. wyciągnąć na stałe drążki wtedy belka się rozpadnie. przy obniżaniu na belce obniżyć o kilka "ząbków" do maxymalnej gleby np. -100mm Sądzę, że to się nie uda, Tam musi być jakoś inaczej zrobione. Jak nie wiem. PS wykorzystaj czasami duże litery, kropki i przecinki. Strasznie czyta się ten Twój tekst. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pelson91 Opublikowano 16 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 wwwieprzu, weź przestań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwwieprzu Opublikowano 16 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2011 A ma ktoś może zdjęcie rozłożonej na części belki-> zawieszenia rurowego ( co prawda mam schemat z książki ale normalne zdjęcie było by lepsze) . Ja nie do końca ogarniam działanie belki skrętnej . Po zewnętrznej jest wieloklin który zamocowany jest w belce a jak wygląda wewnętrzna część drążka? I gdzie on właściwie wchodzi , zazębia się o drugi drążek przechodząc przez łożysko czy co? Co powinno się stać z autem po wyjęciu drążków i zamontowaniu amortyzatora? pozostanie na tym samym poziomie czy będzie obniżone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 17 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Jakie masz dokładnie zawieszenie? Rurowe czy 4-drążkowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wwwieprzu Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2011 Zawieszenie mam rurowe w którym są dwa drążki skrętne ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi