Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Poszukiwania Megane II, kilka pytań

blaz

Rekomendowane odpowiedzi

witam

przymierzam sie do kupna auta, juz mam poogladane 2 egzemplarze, jeden to cytryna C5 hdi, drugi to megi z tego samego roku czyli listopad 2003. megi zawsze mi sie podobała i strasznie chciałem ja miec, cytryn z kolei disel i mega komfort.. wiem 2 rózne swiaty ale poki co jestem bardziej skłonny ku megance wiec prosze o porade. autko jest w ponizszym linku:

http://otomoto.pl/renault-megane-solar-dac...-C17646847.html

autko miało malowany tylny blotnik i przedni bo miało delikatna stłuczke, jak to wiekszosc z francji.. odpala idealnie, pracuje równiutko i cichutko, ma 110tys przebiegu o czym swiadczy stan ogólny i jakies tam papierki serwisowe.. dzis jak go ogladałem zaczał swirowac tylny zamek klapy bagaznika, raz otwierał raz nie. wkoncu wogole przestał działac, kolo ma to naprawic..podobno cos przeczysci i bedzie ok. szklany dach otwiera sie dobrze, nie cieknie, co mnie ciekawi?czy auto ma HF? bo czujniki sa za klamkami i trzeba wcisnac sprzegło zeby odpalic, ale auto sie samo nie zamyka/otwiera.. karta jest tylko jedna, druga trzeba dorobic, karta wchodzi dosc luzno do czytnika, czy ona powinna stawiac jakis opór? ogólnie bardzo mi sie podoba, wszystko działa poprawnie, kola 17stki i nowe opony letnie.. co o tym myslicie?

110tys przebiegu o czym swiadczy stan ogólny i jakies tam papierki serwisowe.
abrakadabra, dobrze, że mu 40 tysięcy nie zrobił :-P . Papierki kupuje się dość oficjalnie w znanym miejscu.

"Czujniki" w klamkach mogą być zaślepkami, karty są w czujniku dość luźne, bez oporu ale same nie wylatują.

Jeżeli odpala bez karty w czujniku, to ma HF-zepsuty jeśli sam nie otwiera/zamyka zamków.

Jedna karta, myślę że takie coś z góry skazuje go na odrzucenie.

wsumie jakie auto ostatnio z francji nie ogladałem to wszystkie miały jeden kluczyk :P pytałem w krakowie za 500zł miałbym taka karte nowa z dociętym kluczykiem mimo to raczej sie nie interesowac nim? sam nie wiem co z tym przebiegiem, przegladałem te faktury z francji na których jest vin i daty i przebiegi wydaja sie byc prawdopodobne :P moze da sie to jakos po vivie sprawdzic bo gosciu zacheca do udania sie z vinem do aso? szkoda troche bo bardzo mi sie podoba ta renia..

auto z Francji ma jeden "kluczyk" bo np. drugi zabrał ubezpieczyciel po wypłaceniu za złom po samochodzie bez prawa rejestracji tam- może- nie znam się, nie widziałem.

VIN pokaże ten przebieg i ostatni przegląd- trzy/pięć lat temu?

Zadzwoń na serwis Renault w Stalowej Woli, podasz numery i powinni odpowiedzieć, jeśli nie próbuj warszawskie serwisy Puławska i Jerozolimskie.

oki dzieki przedzwonie do tych aso i zapytam,gosc tez mowil ze ubezpieczyciel zaiwanil karte do czasu wyplaty odszkodowania. ale widzialem foty auta po stluczce i nie mial nic powaznego,2 blotniki i cos tam jeszcze robione. sam nie wiem czy sie nim dalej interesowac jesli aso potwierdzi przebieg:/

blaz, Proszę zapoznać się z regulaminem forum :!: Potwierdziłeś jego znajomość przy rejestracji :!:

Jak już to zrobisz to czekamy na PW i wtedy rozważymy otwarcie tematu.

Po uzgodnieniach na PW - otwieram i czekam poprawy.

• 2 lata później...

Witam forumowiczów

2 lata temu byłem tu na forum i pytałem o megankę, jednak jej nie kupiłem. Poruszam się pugiem 307 ale z racji wydatków jakich się obawiam (turbo, dmumas, wtryski) postanowiłem jednak zamienić ją na megankę w benzynie, raczej 1.6, ponieważ 2.0 jest bardzo mało. Czytałem już,że dobra instalacja do K4M kosztuję ok 2500zł więc przyzwoicie wydaję mi się. Same meganki też drogie nie są,a problemów z elektryką jako zadowolony uzytkownik ok 10 renówek w tym laguny 2 wcale się nie boję;)

to tak na wstępie.

Chciałbym przede wszystkim zapytać czy ktoś już nie zakładał tematu z zapytaniem o bordową megankę 1.6 3 drzwi z Krakowa sprowadzoną z luxemburga za 13900 wystawiona. Ogłoszenie jest nieaktywne więc nie mogę go na razie podesłać, auto jest w komisie na rogu ulic Wielickiej i Wolskiej w krakowie. Zauważyłem go przypadkiem w ub. piątek gdy przejeżdżałem i postanowiłem obejrzeć niestety nie pomyślałem żeby zrobić zdjęcia, mam tylko jedno i kilka z wnętrza. Ale obejrzę go jeszcze raz w środę.

Krótki opis co stwierdziłem.

Auto trochę stoi, z pół roku może nawet. Jest na zimowych oponach 15cali i kołpakach. MA klimatronik, fotochrom lusterko, składane lusterka el., hands free i auto światła z rzeczy ciekawszych.

Ma kilka rys do podkładu, najgorsza na prawych drzwiach, czy taki element trzeba cały malować? koleś się upiera, że nie bita, że przyjechał nią z luxemburga, ale zderzak z przodu trochę nierówno przylega do błotników. Przebieg twierdzi, że 175tys orginalny, nie wiem, trochę pedał sprzęgła wytarty ale kierownica plastikowa bardzo ładna, fotele nie pościerane. Akumulator do wymiany, odpalone auto chodzi, po zgaszeniu już nie zapali, tylko od kabli i czasem na wolnych obrotach przygasa silnik i miga "check", podejrzewam cewkę czy słusznie?

zbiera się bardzo żwawo, nie ściąga, nie tłucze się, ale hamować się nie da.. cały pedał pulsuje,aż noga rusza ;)

no i widziałem wyciek pod srebrna osłonką silnika, niestety nie wiedziałem jak ją zdjąć i nie wiem skąd wycieka czy spod pokrywy czy głowicy. Tak to silnik chodzi cicho, nie klepią zawory, po odpaleniu po długim czasie nawet KZFR nie zaklekotało, ale jak akumulator był słaby nie chciał zapalic to na chwile zgłupiał, nawet podpięty pod kable nie reagował na START.

Chciałbym prosić o poradę ile można dać za takie auto, bo gość jest chętny do negocjacji i napewno sporo spuści, ale wymiana tarcz i klocków jak mniemam cewek itp trochę pochłonie. Może 11tys? jak sądzicie? rocznik 2005. Szkoda,że nie ma tempomatu bo kierownice to bym sobie obszył skórą.

Aha po podłączeniu do OBD interfejsu ELM327 na BT nie ma błędów.

Przepraszam, że taki długi esej ale chciałem jak najlepiej opisać auto. W środę go obejrzę z miernikiem lakieru i swoim akumulatorem.

Drugie auto jest w katowicach poniżej link:

http://otomoto.pl/renault-megane-klima-jasna-skora-alu-czarny-C28215064.html

tu kilka zdjęć meganki, są to miniaturki do pełnego rozmiaru żeby było lepiej widać:

REGULAMIN FORUM JASNO MÓWI O ZASADACH ZAMIESZCZANIA ZDJĘĆ NA FORUM ;)

Edytowane przez Prezes

Co do oferty z linka, to wydaje mi się że ktoś tam był oglądać qpetę którą również mają w swojej ofercie i niezbyt pochlebnie się o niej wypowiadał jak również o sprzedawcy - sugerowałbym uważać.

W każdym używanym coś będzie do zrobienia- akumulator, no cóż- jak stoi trochę to nic dziwnego, klocki + tarcze ATE na przód to ok.400 zł a i tak mało kto wymienia przed sprzedażą(btw. mi też się hamulce kończą na przodzie ;) ). Gorzej z rysami- jeżeli jest do podkładu to tylko malowanie ;)

Przebieg raczej realny, co prawda rączki obdrapane, ale u mnie takie same były przy 140tys km. ;)

Jeżeli skłonny do negocjacji i to konkretnych to jak na 2005r. (biorąc pod uwagę fakt że nic większego nie wyjdzie przy sprawdzeniu na warsztacie) dobra cena ;)

A stoi długo bo 3d to mało rodzinny samochód i większość szuka 5d- tu może leżeć przyczyna ;)

Czarna też ładna, tylko z komisami - zasada ograniczonego zaufania ;)

Pozdrawiam ;)

dzięki za odzew i sugestie :) jutro oblatam te megankę czujnikiem lakieru i wjadę nią na podnośnik, postaram się zajrzeć pod plastikową osłonę silnika (jak ją zdjąć? szarpnąć do góry?). Zrobie też kilka fotek i zamieszczę pod ocenę. Nie pasuję mi tylko, że na oko to lux expression a gałka biegów, kierownica i ręczny nie są skórzane, czy nie powinny być?

I cały czas waham się wogóle jak czytam o KZFR :)

Mam jeszcze jedno pytanie, nie wiem czy widac to na zdjęciu, ale róg drzwi odstaje delikatnie od karoserii na samej górze przy dachu, to jest plastikowa ramka? czy jest to metalowe i skrzywione?

A widziałeś kiedyś plastikowe drzwi? Drzwi są metalowe, a odstaje guma.

I cały czas waham się wogóle jak czytam o KZFR :)

A co jest w tym strasznego. Jak poleci to kupisz nowe i wymienisz z rozrządem za jakieś 1000-1400zł.

A radio jest podmienione z innego auta. I do tego nie umiejętnie poprzednie było wyciągane o czym świadczą uszkodzenia plastiku.

Edytowane przez aston76

temat nieaktualny. Wjeżdzam do komisu ze swoim akku, miernikiem lakieru itd a auto wyjeżdza sprzedane.. jeszcze mnie koleś pocieszył, że 4ry cewki im zmienił i na przeglądzie wszystko wyszło sprawne, prócz bijących tarcz z przodu. Chyba tylko ja mam takiego pecha :)

a do tego jest na oko do czego się przyczepić? oczywiście prócz przebiegu cofniętego o 100tys :)

http://otomoto.pl/renault-megane-2-0b-16v-136km-89000km-oplac-C25303447.html

http://otomoto.pl/renault-megane-1-6-16v-klimatronic-elektryka-C28708152.html

ten tez mi się podoba, handlarz mówi, że przebieg oryginalny ale książki oczywiście nie ma :)

Edytowane przez blaz

Ta z pierwszego ogłoszenia miała jakieś zdrowe przygody.Trudno mi dociec,które elementy nie były ponownie lakierowane.Chyba dach,drzwi - może.Przód złożony byle jak.Przebieg tak około 200 tys.km ale raczej jeżdżone na dłuższych trasach.

Ta druga za 9800 tak na moje oko-raz strzał w przód,potem robiony zderzak.Tył to samo-najpierw cały potem zderzak.Uchwyty zdaje się,że przelakierowane.Przebieg nierealny.Jakoś nie mogę dopatrzeć się tej skórzanej tapicerki.

Obydwie bez tablic.Obydwie z importu,czyli najtańsze jakie były odpicowano i jeszcze ktoś na tym nieźle zarobi.

Nie warto.

tamte dwie w takim razie odpuszczę.

Wczoraj rzuciłem tą:

http://otomoto.pl/renault-megane-salon-full-opcja-2-0-16v-134-C28839285.html

ale nie wiem czemu temat znikł. Co myślicie o tym autku? Szczerze to pojechałem ją obejrzeć bo to ideał to czego szukam, zdawało mi się, że lepiej nie mogłem trafić. Niestety muszę opisać w podpunktach jej mankamenty i poprosić o wypatrzenie innych z ogłoszenia jeśli to możliwe :)

1. Przebieg na moje oko autentyczny

2. malowany przedni zderzak, pęka lakier w jednym miejscu, malowane oba boki- niezbyt starannie ale nie wygląda to źle

3. próg lewy ma bąbelki na dole, na oko nic groźnego, trzeba by to chyba poprawić

4. Schowek jest czarny zamiast beżowy bo popsuła się klamka..

5. fotel pasażera "nie jeździ", kładzie się tylko oparcie

6. Nie otwiera się szyberdach

7. nie otwiera się bagażnik

8. hands free: nie otwiera auta po zbliżeniu ręki z żadnej strony-trzeba pociągnąć za klamkę wtedy się zamki otworzą-puścić klamkę i jeszcze raz pociągnąć żeby wejść do auta. Natomiast zamykanie działa tylko z bagażnika i drzwi pasażera i to na drzwiach nie zawsze działa, odpalanie bez karty działa, na pewno dzwona poważnego nie miał.

Xenony świecą, silnik pracuje ładnie i fajnie się zbiera ale nie zawsze trafiałem w 6stkę, czasem 4rka wchodziła, choć się starałem:)

Opony tył ostatni dech, z przodu ładne prawie nowe

Warte to jest zainteresowania? jeśli tak to jaka kasa byłaby potrzebna mniej więcej na naprawę szyberdachu, klapy i hands free?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!