djpablo211 Opublikowano 5 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2011 Witam! Od jakiś 2 miesięcy jestem posiadaczem Megane coupe z silniczkiem 1,6 8v poprzedni właściciel się zarzekał się że wymieniał pompę wody i pasek rozrządu. Ostatnio z kolegę przy okazji wymiany paska od wspomagania rozebraliśmy obudowę rozrządu i na szczęście zostało to wymienione tak jak mówił sprzedający, ale zaniepokoiła nas szerokość paska nigdy wcześniej nie widziałem oryginalnego więc to pytanie kieruje do was poniżej zamieszczam zdjęcie. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Witam. Widzę, że kolega nie doczekał się odpowiedzi. Wymieniłem rozrząd i właśnie pasek na kołach zębatych układa się jak u kolegi wyżej (nie na środku/nie symetrycznie). Czy tak może być, bo zdaje mi się, że stary był bardziej na środku. Próbowałem go przesuwać na kołach zębatych i na rolce na środek, ale po uruchomieniu wraca do skrajnego położenia (zdjęcie) Czy jest sprawdzony sposób aby umiejscowił się na środku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) Pasek, jak na kole zębatym na wale korbowym dopchniesz w stronę silnika, na reszcie kół zębatych ułoży się sam we właściwym (środkowym) położeniu. Edytowane 10 Marca 2012 przez Kreciq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 (edytowane) Jeszcze jedno. Po dokręceniu rolki napinacza sprawdziłem naciąg paska (odcinek między kołem wałka rozrządu a kołem pompy) i nie obraca się o więcej niż o 90st. Po uruchomieniu silnika odcinki paska (między kołem wałka a rolką napinacza i kołem pompy) mocno drżą jak na filmiku. Czy pasek jest za słabo naciągnięty? Edytowane 12 Lipca 2012 przez markar74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 10 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2012 Raczej na dole jest niedopchnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 (edytowane) To te drgania spowodowane są niedopchniętym (nieosiowym ułożeniu) paskiem czy nie dociągniętym? Edytowane 11 Marca 2012 przez markar74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 11 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2012 Przy zakładaniu paska, najlepiej jest ułożyć go najbliżej brzegu kół od strony silnika. Naciąg paska nie wiem jak Tobie wytłumaczyć... Jak go naciągniesz, przekręć wałkiem i sprawdź luz jeszcze raz. Powinien być tak naciągnięty, że do obrócenia go o 90 stopni, potrzeba by już sporej siły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markar74 Opublikowano 12 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2012 Dopchnięcie paska w stronę silnika nic nie dało, wraca do położenia jak na początku. No nic złożyłem wszystko do kupy i zobaczymy. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi