Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Prośba o wsparcie duchowe :-)

holender

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Z powodu sprzedania auta jestem zmuszony szukać czegoś nowego, mam nadzieje że coś podpowiecie.

Miałem w przeszłości francuskie samochody i byłem b. zadowolony. Fakt że to były stare konstrukcje (R 19 i Peugeot 605) ale wspominam je niezwylke miło.

Później kupiłem E-46 i ...poczułem się jakbym jechał na desce z kółkami. Po sprzedaży stwierdziłem że mój kręgosłup zasługuje na lepsze traktowanie. Chyba pora wrócić do made in france.

Samochody z dieslem odrzuciłem ponieważ uważam iż ryzyko ewentualnej usterki niesie dużo większe koszty niż u benzyniaka.

Rozmyślałem nad P 407 kombi, C5 albo właśnie scenikiem II (Auto rodzinne, codziennie dojazdy do pracy plus wakacje i wycieczki)

Ostatecznie chyba bardziej skłaniam się co do tego ostatniego. Silnik benzynowy 2.0 i montaż LPG.

Spędziłem kilka dni i nocy na necie i mam mieszane uczucia co do tych samochodów i ich usterek ale pewnie szukając info o innych markach można stwierdzić że będzie podobnie..ile użytkowników tyle opinii.

Znalazłem coś takiego:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1487918164

http://otomoto.pl/renault-scenic-stan-idealny-C16119300.html

ten chyba już dość długo stoi:

http://allegro.pl/renault-scenic-privilage...1478259905.html

z góry przepraszam za przydługi post ale starałem się wszystko wyjaśnić..

pozdrawiam

Mariusz

1) wcale nie takie super wyposażenie:

- tempomatu nie ma

- nie wiadomo, czy ma schowek pomiędzy fotelami

- nie ma schowków w podłokietnikach drzwi

fotki kiepskie, ale... zobaczyć można

2) jakaś przeróbka była, skoro dół świeci, a góra nie

- brak jednego plastika na ramieniu wycieraczki

- brak Hands Free

- tempomatu nie ma

- IMHO brzydka czarna deska

mało fotek, zwłaszcza lewej strony wnętrza

3) zapowiada się dobrze

- szyber + spryskiwacze reflektorów to dobra rzecz

- reflektory soczewkowe

- nie ma pełnego HF - brak przycisków w klamkach

- tempomatu brak

bogata wersja, jak na ten rocznik, tylko te wgniecenia...

to moja subiektywna ocena :P

Nie, benzyny słabsze niż 2.0 mają 5-biegowe skrzynie.

A jeśli chodzi o moje zdanie, to popieram - najciekawiej wygląda trzeci egzemplarz. Na duży plus jest fakt, że auto sprzedaje osoba prywatna. Dobre wyposażenie (szyberdach = :P). Szkoda tych przecierek przy nadkolach, ale to raczej mały detal. Rozmiar wgnieceń nie sugeruje skrzywienia osi, ale dla pewności można pomierzyć geometrię - nie powinna być droga :P.

Chodziło mi o to czy wszystkie benzynowe 2.0 mają szóstki skrzynie (sory za mało precyzyjne pytanie)

Rozmawiałem dziś z właścicielem tego trzeciego auta.

Myślałem że gość ma je od nowości bo tak zrozumiałem z ogłoszenia. Jednaj jest drugim właścicielem w Polsce, ma natomiast podobno wszystkie dokumenty razem z fakturą zakupu nowego auta.

Wiem że wyposażenie szyber itp sa fajne ale stan tech najważniejszy... Chociaż z tymi ksenonami to nie wiem bo w moim byłym aucie wydawało mi się świecą o wiele słabiej niż inne "zwykłe". Ksenony chyba też w jakimś sensie się zużywają, wypalają czy jak to zwał.

Wracając do rozmowy z właścicielem zasugerował że z ceny może zejść niewiele woięc to troche drogo jak za ten rok, i nadkola....chociaż przebieg jak najbardziej ok.

Dziś byłem w komisach żeby sprawdzić osobiście wnętrze i miejsce w sceniku bo wcześniej nie miałem na żywo do czynienia...

Niestety wsiadłem też do wspomnianych C5 i 407.. oba fajne..a ta C5 kombi jest chyba najwygodniejszym autem w jakim siedziałem......

i z tych trzech znów nie wiem co wybrać... :-/

pozdrawiam

3) zapowiada się dobrze

- (...) + spryskiwacze reflektorów to dobra rzecz

Nie podzielam stanowiska. Mam i powiem, że jedyny efekt to mega szybkie zużycie płynu do spryskiwacza. A i tak przy każdym tankowaniu albo i częściej trzeba przemyc ręcznie. Mój niechlubny rekord to jazda Bytom-Kraków w śnieżycę i w jedną stronę zuzyłem całe 5litrów płynu do spryskiwacza.

- reflektory soczewkowe

Napiszę więcej - nie tyle soczewkowe - co KSENONY - a to juz niezły plus

- nie ma pełnego HF - brak przycisków w klamkach

Ja widze przyciski - widać ich zarys jak sobie powiększyłem zdjęcie Ctrl+kręenie rolką w myszce.

A jest w ogóle coś takiego jak niepełny Handsfree?

A posiadanie HF - zaliczyć trzeba na duży plus

Ciekawe jeszcze co tam jest za silnik - bo nie było 150KM. Był zwykły 2.0 - 135KM i 10,3 sek do setki i 2.0Turbo - 165KM z 9,1 sek do setki

[ Dodano: 2011-03-10, 14:51 ]

Chodziło mi o to czy wszystkie benzynowe 2.0 mają szóstki skrzynie (sory za mało precyzyjne pytanie)

Wg. mojej wiedzy - tak, wszystkie 2.0

Myślałem że gość ma je od nowości bo tak zrozumiałem z ogłoszenia.

Nie martw się - ja tez tak zrozumiałem ;-)

Chociaż z tymi ksenonami to nie wiem bo w moim byłym aucie wydawało mi się świecą o wiele słabiej niż inne "zwykłe". Ksenony chyba też w jakimś sensie się zużywają, wypalają czy jak to zwał.

Ja też mam ksenony - no i ostatnio jechałem nocą 3 letnim Fordem Focusem i właściwie świeciły podobnie. Teraz jeżdżę Oplem Astrą III i tu muszę stwierdzić, że świecą dużo gorzej od ksenonów w Scenicu, nierówno, jakieś ciemne plamy itd.

Ja polecam ksenony: świecą bardzo dobrze, równomiernie, ostro - ale czasami niektórzy pokładają w nich za duże nadzieje. Wizualnie nie ma aż takiego skoku jakości - w mojej ocenie - aby kupując nowy w salonie dopłacać 5tys. za nie. Napewno na aparaturze pomiarowej można wykazać że mają 3 razy tyle lumenów czy czym się tam to mierzy, ale nie przekłada się to na światło na drodze.

Co do ich zużycia - ja teraz niedawno wymieniałem. Poprzednie wytrzymały 150 tys, te tylko nieco ponad 70tys km. Kupiłem PHILIPSy na allegro za 220pln - niektórzy twierdzą, że podróbki, ale świecą idealnie. Znów czuć power ksenonów.

Kupując z ksenonami napewno gorzej mieć niż z H4/7 nie będziesz miał, tylko lepiej.

... jedyny efekt to mega szybkie zużycie płynu do spryskiwacza
no przecież PO TO JEST, by czyścił. a płyn przy takim ciśnieniu ubywa szybko, to tylko wina mocnej pompki

Ja widze przyciski - widać ich zarys jak sobie powiększyłem zdjęcie Ctrl+kręenie rolką w myszce.
kiepski widok. myślałem, że klamki w kolorze nadwozia :P

A jest w ogóle coś takiego jak niepełny Handsfree?
podobno są wersje z czujnikami podklamkowymi, a bez przycisków na klamkach

Tylko, że oprócz zużycia płynu - nie ma efektu mycia. Poprostu samo ćwierćsekundowe pryśnięcie na reflektor to za mało. Wyraźnie widać, że brakuje "elementu" mycia mechanicznego w postaci wycieraczki (jak w Volvo czy Ładach swego czasu). Czy jakbyś polał szybę bez włączania wycieraczek umyło by Ci? Tylko z grubsza.

Co Ci może dać zroszenie powierzchni wodą? Duże ciśnienie? Też między bajki można włożyć. Zwykły spryskiwacz. To ciśnienie to może spowodowałoby, że odpadł by brud o grubości 1cm., ale taki to raz miałem w zimę. Po użyciu spryskiwacza reflektora brud jest jak był tylko wilgotny. Można go łatwiej chusteczką higieniczną zetrzeć.

Przyznam - faktycznie wtedy jak jechałem do Krakowa i zaparkowałem pod aquaparkiem i porównałem moje reflektory z innymi na parkingu - to nie miałem tego brudu co inin. Pozostali na obcych rejestracjach mieli kompletnie zalepione reflektory czymś a'la taka maź wymieszanego śniegu z błotem. Na taką grubą breję to te spryskiwacze pomogą, ale na codzień... Samemu trzeba przecierać, bo wyraźnie widać że spada jasność świecenia jak są zabrudzone, a te spryskiwacze nie pomoga tak jak przetarcie szmatką czy myjką na stacjach szybek reflektora..

Dlatego obowiązek spryskiwaczy przy ksenonanch jest wg. mnie obowiązkiem co najmniej na wyrost. Gra nie warta świeczki.

Podobnie twierdzi sąsiad z biura co ma lagunę i szwagier w Golfie IV. Pic na wodę (dosłownie hehe). Po co mam Wam walić ściemę - piszę jak jest. Takimi spryskiwaczami bez wycieraczki to sobie można tylko zwilżyć szkiełka, a nie je umyć. W trasie to często spryskiwacze z wycieraczakmi na przedniej szybie nie dają rady, a co dopiero to.

Tu masz zaprezentowane w działaniu te niby wysokociśnieniowe spryskiwacze:

W S III jakby mocniej leją:

• 2 tygodnie później...

Kolego, ja sprzedaję 407SW, tyle że w dieslu.

Jakbyś szukał 407, to unikaj silników 1.8 benzyna, bo powodują wiele problemów (nie tylko w 407, ale ogólnie w autach PSA). Unikaj też 1.6 HDI, bo za słaby i awaryjny, ale z tego co widzę, to szukasz benzyny.

Powodzenia, ja też szukam SII :P

Jakbyś szukał 407, to unikaj silników 1.8 benzyna, bo powodują wiele problemów (nie tylko w 407, ale ogólnie w autach PSA).

Pierwsze słyszę.

Silnik 1,8 to troszkę odpicowana jednostka EW7J4 z 406.

Jedyne co mi się kojarzy z usterek, to padający zawór EGR, który bardzo łatwo można obejść.

• 2 tygodnie później...

witam.

finał wygląda tak, że kupiłem jednak 407 sw (kombi). Auto znalazłem na mobile.de.

pojechałem z zaufanym gościem, mechanikiem-blacharzem i ..kupiłem. Zapłaciłem równo 5.000 E, tyle że auto z obtarciami obu boków jedna strona przedni błotnik., przednie i tylne drzwi i lekko zarysowany tylny błotnik, z drugiej strony to samo. Atrakcyjny był przebieg - 65.000. Auto z 2005 roku. po sprawdzeniu w polskim aso wyszło że auto przez dwa lata po rejestracji zrobiło 17.000 km, więc przebieg końcowy wysoce wiarygodny, na gwarancji była wymieniona pompa wspomagania.

Po przejrzeniu kilku 407 oraz innych aut w komisach niemieckich nie uszkodzonych i z przebiegiem do 150.000 km okazało się że auta były dużo droższe niż równorzędne roczniki w pl. tanio auto w całości można byłoby tam kupić jedynie z przebiegiem powyżej 200.000km.

odnośnie mojego nabytku którym wróciłem do kraju na kołach to:

usmarowana olejem pompa wspomagania (wspomaganie działą jednak sprawnie i nic nie przerywa), nie da się otworzyć szyby w tylnej klapie - zarówno przez przycisk w pilocie jak też przez przycisk przy samej szybie....

ogólnie jestem raczej zadowolony chociaż jeśli 2.0 136 km nie jest demonem przyspieszenia to zgaduje że 1.8 jest to zupełna porażka. oprócz tego spodziewałem się że samochód będzie nieco lepiej wyciszony.

pozdrawiam

mariusz

ps jeśli będą jakieś pomysły odnośnie tej szyby w klapie to chętnie posłucham.

Po przejrzeniu kilku 407 (...)okazało się że auta były dużo droższe niż równorzędne roczniki w pl. tanio auto w całości można byłoby tam kupić jedynie z przebiegiem powyżej 200.000km.

Ja też po swój byłem osobiście w Niemcowni. I takie same wnioski. W PL od handlarzy można było kupić podobne scenici - jak wtedy mój - tańsze o ok. 3-4 tys. zł. A na tym jeszcze handlarz swoje zarabiał i to zapewne nie 500pln.

Aż strach pomyśleć w jakim stanie oni je tu przywożą. I nikt mi nie wmówi, że mają taką zdolność negocjacji. Nie róbcie z Niemców debili, że nie wiedzą ile ich samochody są warte.