Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Nie działa radio, zapalniczka + wyłączanie si

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam megane scenic 1,9tD, rok prod 1997

problem mój polega na tym, że nie działa radio, prócz tego zapalniczka i gniazdo 12V przy tylnych siedzeniach. Poza tym - ostatnio coraz częściej - wszystko jedno czy zimny czy rozgrzany silnik, po wciśnieciu stopu gaśnie silnik. Rozumiem, że gdzieś jest zwarcie. chcę zacząć od zapalniczki i radia. Jak się do tego zabrać? wyjąć gniazdo zapalniczki, jest tam jakaś kostka, bezpiecznik, który mógłby się przepalić. Bezpieczniki w skrzynce wszystkie dobre.

Właśnie cała kwestia polega na tym, że bezpieczniki już sprawdziłem. Oczywiście według rozpiski na klapce. Stąd moje pytanie: czy do zapalniczki jest jeszcze gdzieś inny przetwornik, bezpiecznik, kostka itp.

[ Dodano: 2011-03-15, 00:18 ]

Odpowiadając sobie na posta:

- zapalniczka - wyjąłem całość, przeczyściłem kostkę, przy okazji wymieniłem żaroweczkę. Teraz działa

- wyłączanie silnika przy wciśnięciu stopu. Musi być jakieś zwarcie w stacyjce. Po przeczyszczeniu i umiejętnym zostawienie kluczyka w stacyjce nie gaśnie. Wystarczy o mm odpuścić kluczyk i już się prąd rozłącza. Rozebrałem kolumnę, ale do stacyjki nie ma kostki, stąd jedynie mogłem poruszać kabelkami i powciskać. Widzę jedynie, że chyba szurają po zębatce przy zmianie ustawienia kierownicy dół/góra i może się od tego wytarły. Nic nie widać, gdyż nie ma dojścia. Czy uważacie, że należy wymienić stacyjkę? Czy może wytarł się kluczyk i trzeba dorobić w serwisie?

- radio ciągle nie działa - może ktoś ma jakiś pomysł? Jak sprawdzić czy się nie spaliło. Są trzy kostki, w której z nich i na jakich kabelkach odnajdę 12V?