kazbis Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Megane 1.6 16V. Zanikło wspomaganie. Na postoju wielki problem ze skrętem kół, podczas jazdy wspomaganie też nie działało, ale po pewnym czasie coś się odblokowało i podczas jazdy zaczęło działać. Poczytałem trochę forum i wykonałem część zaleceń. Wymieniłem łożyska skrętne - bez rezultatu, wymieniłem płyn w układzie wspomagania - bez zmian, wymienione zostały amortyzatory, sworznie zwrotnicy i to samo. Ponieważ był wyciek z pompy wspomagania wymieniłem na używkę - dolałem płynu i nic się nie zmieniło, a wręcz przeciwnie znowu ciężej chodzi - przy odpalonym silniku i zdjętym korku i filtrze zbiornika wspomagania widać wybrzuszenie na ok. 0,5cm płynu więc pompa raczej podaje płyn. Oczywiście układ odpowietrzałem kręcąc kierownicą w obie strony do oporu. Są jakieś sugestie w tej sprawie czy szykować się do wymiany maglownicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wenecjan Opublikowano 14 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2011 Sprawdź kolor płynu, jeśli jest jasnobrązowy lub się pieni - oznacza to że w układzie nadal znajduje się powietrze. Również pompa wspomagania będzie charakteryzowała się głośną pracą. Czy na kierownicy odczuwasz wibracje podczas prowadzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazbis Opublikowano 15 Marca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2011 Wibracji nie ma, pienić się nie pieni, co do koloru trudno odpowiedzieć bo to nowy płyn po wymianie - raczej jasnoróżowy. Natomiast podczas skrętu kierownicą -dopóki czuje się opór- pompa dużo głośniej pracuje. Tylko jeśli to powietrze w układzie to w jaki sposób odpowietrzyć, skoro kręcenie kierownicą kilkanaście razy do oporu w prawo i w lewo nic nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wenecjan Opublikowano 16 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2011 Moim zdaniem masz zapowietrzoną pompę, tutaj znajdziesz procedurę jej odpowietrzenia: wiatmotoryzacji.com.pl/index.php?id=110&modul=numery&page=czytaj"]http://[ciach]wiatmotoryzacji.com.pl/index.p...amp;page=czytaj wiatmotoryzacji.com.pl/index.php?modul=numery&page=czytaj&id=141"]http://[ciach]wiatmotoryzacji.com.pl/index.p...ytaj&id=141 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi