Skocz do zawartości

Zniszczona gałka zmiany biegów

Rekomendowane odpowiedzi

poduszki kpl (3szt.) porządnej firmy np. Sasic to koszt ok. 400zł plus montaż

natomiast wybierak odpowiada za precyzję załączania biegów, jest on w części zrobiony z plastiku, który się wyrabia i drążek lata jak w ikarusie po pewnym przebiegu

• 2 miesiące temu...

Temat stary ale sie wypowiem :P Zdarłem nową gałke w ciągu roku. Wiec oczywiście pewny swojej racji walę ostro do salonu a pan w krawacie z ironicznym uśmiechem do mnie że to przez obrączkę na palcu :evil: :evil: :evil: No to ja do niego że w instrukcji nic nie pisze ze Megi jest samochodem dla kawalerów :P Ale nic nie zdziałałem. Teraz mam gałkę z wgłębionym szkicem i jest ok :P

• 8 miesięcy temu...

Mam pytanie czy ktos zdejmował gałkę zmiany biegów scenicu 1.Chciałem wymienić na końcówkę aluminiowa ,naciąłem starą i zeszła 1 część zewnetrzna ale został jakis kapturek plastikowy jeszcze.I teraz jak go rozwale (bo inaczej sie chyba nie da zdemontować ) to czy dzwignia wstecznego nie opadnie na dół bo wydaje mi sie ze jest tam jakis ogranicznik :shock: Gałka org juz nacieta lata luzno tylko problem z tym plastikiem ,musze szybko podjąć decyzje bo gałka teraz nie trzyma sie i musze zmienic na nową a nie chcę czego popsuć :-o

chodzi mi o ten element co na foto

dsc00103xz9.th.png

nie otrzymałem odp na pytanie i zaryzykowałem rozebrac w ciemno.A wiec ten kawałek białego plastiku jest chyba jakoś na ciepło zakładany bo trzeba go łamać po kawałku,ucinać i tp bo inaczej nie można go zdemontować :shock:

Gałka zmiany biegów pasuje prawie każda tylko trzeba ew zostawić odp miejsce na skok dzwigni wstecznego.Jak to na gotowo wyglada zapodałem focie w dziale tuningu moje szczeniaka ;-)

Właśnie mi przyszła taka gałeczka http://allegro.pl/item499...c_i_ii_1_2.html i dostałem z nią instrukcję więc jeżeli się przyda to tutaj jest opisane jak to zrobić http://www.galki.pl/?menu...look&nt=19&su=2 co prawda na lagunie ale to tez dla Megi. :mrgreen:

• 6 miesięcy temu...

kupiłem gałkę od tego gościa z galki.pl (login allegro janekaudi) i muszę powiedzieć że:

- na zdjęciach w allegro wygląda dużo lepiej niż w realu

- na zdjęciach nie widać szybki która jest nad napisami na czubku gałki

- ponieważ szybka ta jest plastikowa będzie sie rysowała dodatkowo szybka ta psuje efekt całego gadżetu.

- jest problem z monatażem w mojej megii - zeby ją założyć należy zniszczyć mocowanie oryginalnej gałki - oryginalnie na stalowym pręcie drążka biegów jest pewnie na gorąco zamontowany plastik który jest wtykiem w oryginalną gałkę - nie da się go usunąć bez zniszczenia (a wierzcie mi że próbowałem różnymi narzędziami i ogrzewając go).

Ostatecznie podjąłem decyzję o zaniechaniu montażu gałki gdyz nie jest ona tak piękna jak być miała (wręcz trąci tandetą) dodatkowo nie zamierzam niszczyć oryginalnego mocowania... Cóż "stówka" psu w d... a szkoda :mrgreen:

Swoją Megi kupiłem z taką gałką i wygląda nieźle, szybka nie jest porysowana, dziś podłączyłem podświetlanie poprzedni właściciel nie chciał się chyba bawić) i jak dla mnie efekt jest satysfakcjonujący.

• 2 tygodnie później...

Witam

Udalo mi sie dokopac do informacji na angielskojezycznym forum, na temat zmieniania galki biegow w Renault Mégane II.

Nie trzeba galki rozcinac. No chyba ze na prawde mocno siedzi. Jednak zaraz pod "kapslem" jest metalowa czesc ktora na pewno bedzie wymagala troche wysilku w rozcinaniu pilka do metalu.

Zeby orginalna galke zdjac, wystarczy stanowczo zlapac obiema rekoma i ciagnac w gore, lekko skrecajac ja w obu kierunkach. Po chwili pusci, i podobnie jak w modelach scenic, trzeba uwazac zeby sobie oka nie wybic.

Pozdrawiam i szerokiej drogi zycze forumowicza.

• 1 miesiąc temu...

moja galka jest starta, nie widac napisow

ma ktos pod reka jak rozkladaja sie biegi?

zastanawiam sie czy mam skrzynie 6 biegowa czy 5

nie chce przy 100k niechcaco wlaczyc ... rakietu;)

mowie o megane kombi 2005 1.5DCi