sir_GONZO Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Jeżeli uda się komuś wyrwać takie fajne zegary [fotka poniżej]i chciałby podłączyć "zegar" od ciśnienia oleju, zapraszam do lektury do zabawy potrzebujemy: - licznik z 2.0 16V - czujnik ciśnienia oleju - kanał / podnośnik / najazd - imbus 8 - płaska 19-stka - opaski zaciskowe Pomijam temat demontażu zegarów, górnej części kokpitu etc. Widoczna na zdjęciu szara kostka zawiera zielony kabelek z czarnym paskiem (pin 5) jest to sygnał z czujnika ciśnienia oleju Zielony kabelek wędruje do skrzynki z przekaźnikami pod maską koło kielicha, wchodzi do kostki i NIE wychodzi z drugiej strony Po namierzeniu możemy kabelek wyrwać z kostki i podłączyć do niego nowy kabelek który poprowadzimy do czujnika lub zrobić wszytko zgodnie ze sztuką i podłączyć się do niego po drugiej stronie kostki Nowy kabelek najlepiej poprowadzić w podszybiu przez całe auto i koło akumulatora przez gumową przelotkę wyprowadzić do komory silnika, następnie po wężykach paliwowych poprowadzić w dół Teraz zaczyna się gimnastyka,wkładamy łapkę między półoś i przekładnie i próbujemy wymacać zaślepkę na imbus 8 Wymacana i odkręcona zaślepka wygląda tak W miejsce zaślepki wkręcamy taki lub podobny czujnik można go połapać z megi 2.0 16V, laguny, szafki, R19 1,8 16V Płaską 19 do końca i podłączamy wcześniej przygotowany kabelek Czujnik kupiłem razem z kostką (taka sama jak od zasilania wtrysków, tylko jeden pin jest w niej wykorzystany) czyli prosta sprawa, wygodna i szczelna. Tak wygląda wkręcony i podłączony czujnik Tak wyglądają zegary z podłączonym czujnikiem ps. Manual wykonany na silniku f3r (2,0 8V) Ps2 Powodzonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 sprawa jak widać banalna gorzej z wyrwaniem takich zegarów z kompem ,do dziś mam na takie chrapkę 8-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2011 Fajnie, a teraz poproszę manual w pdf-ie. Jeszcze uwaga - proponuję zmienić serwer hostigu zdjęć, fotosik.pl nie jest najlepszy. Proponuje umieścić zdjęcia tu http://fotka.megane.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir_GONZO Opublikowano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2011 andrzej27r, no niestety łatwiej podłączyć niż zdobyć P_r_z_e_m_o, wstawiłem fotki na serwer klubowy, zmontowałem z tego pdf'a podaj mail'a to Ci go prześle. Plik wazy prawie 40MB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chester3663 Opublikowano 12 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 mam pytanie, mam takie zegary czy taki czujnik mozna podłączyc do silnika K7M 1.6 90KM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir_GONZO Opublikowano 21 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2011 (edytowane) Ciężki temat. Przejrzałem fotki silnika i nie widzę żadnej zaślepki. Na allegro można kupić takie reduktory http://moto.allegro.pl/adapter-pod-filtr-oleju-ulatwia-montaz-czujnikow-i1619377303.html tylko przy Twoim silniku nie ma za wiele miejsca przy filtrze oleju. Edytowane 21 Maja 2011 przez sir_GONZO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megan92 Opublikowano 31 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 A jak bym podłączył się do innego czujnika oleju który jest pod tabliczką znamionową silnika. Mówimy tu o K7M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 5 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 Ja mam ten sam silnik co kolega wyżej i mam dodatkową skalę (przy skali temp.cieczy) po zapłonie która ginie jak odpalę auto. Wiem ze ta skala jest od czujnika oleju, więc może nie trzeba w naszych silnikach tak kombinować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej27r Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 widzę,że nikt jeszcze nie podłączył tego w K7M,postaram się obadać jak to w naszych silnikach zrealizować bo okazyjnie zdobyłem takie zegary sir_GONZO mógłbyś pomierzyć ten sygnał z dodatkowego przewodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2012 widzę,że nikt jeszcze nie podłączył tego w K7M, może się mylę ale już ktoś to miał podłączone i nawet dał manual jak to podłączyć w temacie o zmianie zegarów chyba to było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi