Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Tarcie Podczas Ruszania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! od miesiąca jestem posiadaczem Renault Megane 1.6, 16V. Mam mały problem a mianowicie, pod odpaleniu auta i przejechaniu 2-3 metrów występuje jakieś dziwne tarcie (czasami też jest jakiś ciche stukanie). Dźwięk tego tarcia jest taki jakbym plastikową obudową od silnika przejechał po czym zahaczając tą obudową :-D ciężko opisać to :)i do tego na pedale od gazu czuć szarpnięcie. to wszystko trwa bardzo krótko i później mogę jeździć cały dzień po mieście i jest ok. po każdym zgaszeniu samochodu i ponownym ruszeniu jest podobnie.jak samochód jest rozgrzany to tylko jest delikatne szarpnięcie na pedale gazu. nie dawno wymieniałem cały rozrząd, mam wymieniony olej i filtry. byłem u mechaników i nic nie znaleźli :-D uważają że sprzęgło jest ok. podejrzewałem, że może to mechanizm różnicowy ale mechanicy też uważają że jest dobre. może to wina zapowietrzenia sprzęgła??? proszę o pomoc bo nie wiem co to może być. proszę pisać na adres [email protected] z góry dziękuje za pomoc

• 2 lata później...

Mam to samo , na początku myślałem że to może "zatarte" klocki hamulcowe.. ale nie.

kolego wyżej, poradziłeś sobie z tym problemem ??

moze dostrzeżecie to tarcie w tym filmiku , 1-3s. i potem końcówka 8-10s. mam podobnie.

http://www.youtube.com/watch?v=q3v2X6tWfFQ

Edytowane przez demo1

do tego na pedale od gazu czuć szarpnięcie.

.jak samochód jest rozgrzany to tylko jest delikatne szarpnięcie na pedale gazu.

Całkowicie normalne i należy się do tego przyzwyczaić. To ponoć ABS sam siebie testuje po ruszeniu i tak to jest odczuwalne. Mam to samo i nie tylko ja, jest to już kilkakrotnie na forum opisane.

Edytowane przez gojgien

To co słyszę w oznaczonych sekundach to bardziej buczenie jak tarcie. Może to być któraś rolka, napinacz paska albo koło pasowe na elektrosprzęgle sprężarki klimy i słychać go tylko w pewnym zakresie obrotów

Wsłuchaj się dobrze.. jest taki metaliczny dźwięk TARCIE (takie zawycie przez chwilę) , jak by po blasze blachą przejechać. Jestem świeżo po wymianie paska, filtra i oleju.

I koło zmiennie faz rozrządu było jak nowe, rolka (napinacz) paska, dałem nowy, bo już "gruchotała" w ręce, hmm nie mam pojęcia jak to zdiagnozować.

jeszcze dodam że mam "rozwalony" cały przód i też nie wiem co jest tego przyczyną, przy ruszaniu i ostro po dziurach go rzuca na lewo i prawo do tego pukanie jak amortyzatorów była by to wina, a amortyzatory nowe.

Edytowane przez demo1

Takie metaliczne brzęczenie może być właśnie ze sprzęgiełka klimy. Bieżnia wiruje nad statyczną częścią i dopóki elektrosprzęgło tego nie złapie to obraca się luzem napędzana paskiem, To ona może przycierać.

Co do luzów w przednim zawieszeniu to posprawdzaj gumy na których wisi rama pomocnicza tzw. sanki. To na tej ramie wiszą tuleje wahaczy i dolne mocowania kolumn. Jak te gumy są rozwalone to cały przód może pływać w stosunku do nadwozia.