stanislaw.rogala Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Witam. Coś zaczyna się dziać z moją Megane II kombi, 1.5 DCI przed liftem, silnik 63K9K724, virus na 105 w Masters. Od jakiegoś czasu coraz głośniej chodzi silnik na biegach 1-4, na 5 biegu praca silnika różni się od pracy na pozostałych i pojawia się raz od czasu coś w rodzaju świszczenia i buczenia. Przebieg auta wynosi 165000 km, rozrząd był robiony przy 80 000 i jestem już umówiony na kolejną wymianę w przyszłym tygodniu. Czy to rozrząd może być przyczyną tych dziwnych odgłosów? Dodam, że olej wymieniam co 15000 i dopiero co wymieniałem razem z filtrem oleju. Przejrzałem forum wzdłuż i wszerz i zacząłem się martwić, ponieważ początkowo byłem pewien, że to rozrząd, ale wyczytałem, że równie dobrze może to być EGR, turbina, poduszki etc. Na jałowym biegu głośniejszy dźwięk dobiega z prawej strony silnika stojąc naprzeciw auta (bliżej strony kierowcy i akumulatora). Bardzo proszę o pomoc i łagodne potraktowanie, bo to mój pierwszy post na forum, które już nie raz pomogło bez konieczności pisania i niepotrzebnego przeszkadzania kolegom posiadaczom Reni, ale bardzo się martwię, co o może być, a warsztat dopiero po weekendzie. Pozdrawiam i dzięki za wszelkie odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 Proszę o uzupełnienie profilu tak aby było wiadomo o jakie auto chodzi, nie wystarczy napisać tego w treści posta. Co do Twoich problemów, ten dźwięk jest cały czas na postoju czy tylko w trakcie jazdy ? Wg. mnie należało by sprawdzić poziom oleju w skrzyni biegów. Czytasz forum wiec powinieneś widzieć jak to zrobić samodzielnie. Z prawej strony jest tylko skrzynka biegów więc ją obstawiał bym w pierwszej kolejności no i oczywiście sprzęgło, łożysko dociskowe i koło zamachowe. Zdaje się, że masz koło dwumasowe, poczytaj na ten temat. Nie wykluczył bym też układu wydechowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanislaw.rogala Opublikowano 7 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2011 (edytowane) Silnik głośno chodzi i w czasie jazdy i w czasie postoju. Świst słychać tylko na piątym biegu, ale tylko czasami. Dzięki za odpowiedź. Posprawdzam wszystko zgodnie z podpowiedzią. Jak już autko wróci z rozrządu i symptomy nie ustaną będę działał dalej. Dzięki wielkie jeszcze raz. A teraz doszedł dość dobrze słyszalny odgłos zmiany biegów. Czyli pewnie skrzynia albo sprzęgło - jak myślicie? Edytowane 7 Maja 2011 przez stanislaw.rogala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 A filtr powietrza sprawdzałeś? Obudowa? To jest taki świst powietrza czy raczej ocierającego czegoś o coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanislaw.rogala Opublikowano 9 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 cytowanie Dźwięk przypomina bardziej świst powietrza, ale to tylko na piątym biegu, niezależnie od prędkości, więc filtr to raczej nie. Regulamin pkt. 5.13 Przepraszam moderatora - zapomniałem z tym cytowaniem. Teraz zauważyłem, że bladoniebieski lepki płyn mi wyciekł spod silnika. Co to może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 9 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2011 Zobacz jaki masz kolor płynu chłodniczego, bo to może być on. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanislaw.rogala Opublikowano 14 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2011 Płyn chłodniczy mam w żółtym kolorze, więc to raczej nie on. Sprawdziłem dzisiaj stan oleju skrzyni biegów i okazało się że prawie go nie ma,więc ten dźwięk jest z przyczyny zdiagnozowanej przez kolegę P_R_Z_E_M_O. Jak wlać ten olej, bo nie mogę znaleźć korka wlewu? Problem rozwiązany, olej dolany za pomocą lejka i rurki plastikowej, wlew zamknięty jest plastikowym motylkiem z przodu skrzyni. Temat do zamnknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi