Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Ponownie silniczek regulacji świateł i jego montaż

Rekomendowane odpowiedzi

Serdecznie witam

Powracam do tematu silniczków od regulacji pochylenia reflektorów. Na forum wyczytałem:

widocznie "na pewno" nie zamontowałeś dobrze... Te "kuleczki" na silniczkach muszą wejść w mocowanie w zwierciadle w lampie. Jeśli światła biją w dół to znaczy że zwierciadła się nie trzymają na silniczkach i opadły... podnieś najpierw zwierciadło do góry i zobaczysz miejsce gdzie trzeba zamontować końcówkę silniczka...

No i właśnie tu pojawia się moje pytanie jak podnieść te zwierciadła. Idzie to zrobić bez wymontowywania reflektora ?

A tak na marginesie jeśli z reflektora zostanie zdemontowany silniczek to już nie można ustawić wysokości świateł ? Czy dobrze myślę że ta pokrętło na silniczku służy do wstępnego/ręcznego ustawienia poprawnej wysokości przy ustawionym w kabinie poziomie zero ?

Z tyłu silniczka wystaje tak śrubka, pokrętło. Nie wiem jak to nazwać.

Kręcąc tym pokrętłem opuszczasz i podnosisz lustro.

To tego nie potrzeba wyjmować lampy. Podnieś maskę i od razu zobaczysz silniczek wystający z lampy i pokrętło.

Bez silniczka nie da się ustawić wysokości świecenia. Lustro przymocowane jest do silniczka. Jakby nie było silniczka to lustro będzie latać góra dół na każdej nierówności.

Jeżeli nie ma silniczka to w jego miejsce włożona jest specjalna śruba za pomocą której da się uregulować wysokość wiązki światła.

W/w pokrętłem zawsze reguluje się wstępne, neutralne położenie lampy. Jak samochód zostaje dociążony powinieneś skompensować wysokość świecenia za pomocą pokrętła w kabinie. Najlepiej podjedź do stacji diagnostycznej i poproś o regulację światłe. Zajmie to kilka minut, kosztuje to parę złoty. Może nawet nie zapłacisz nic.