Maniak Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 (edytowane) Witam Was. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w usunięciu denerwującej wady jaka niedawno nawiedziła mojego Szczeniaka. Otóż sprawa wygląda tak. Przekręcam kluczyk w stacyjce na zapłon, kontrolki zapalają się normalnie. Po uruchomieniu silnika nie działa jednak prędkościomierz, obrotomierz, wskażnik ilości paliwa i wskaźnik temperatury silnika. Po zgaszeniu silnika i ponownym uruchomieniu go wszystko działa jak należy. Zdarzyło mi się też raz sytuacja następująca. Po zgaszeniu silnika na postoju wskaźnik obrotomierza nie wrócił na pozycję zero, tylko ustawił się w pozycji takiej jaką wskazuje gdy silnik pracuje na luzie podczas postoju. Nie wróciła też na zero wskazówka rezerwy paliwa i temperatury silnika - obie pozostały na poziomach informujących odpowiednio o ilości paliwa i temperaturze silnika. Czy ktoś z Was może mi powiedzieć co jest grane? Samochód nie ma komputera pokładowego. Edytowane 24 Maja 2011 przez Maniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 24 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2011 Przejrzyj kostki za licznikiem (chociaż tam powinno być ok). Przyjrzałbym się skrzynce bezpieczników pod maską, może zakwitła tam łąka. Podpowiedź czysto teoretyczna, nie pamiętam takiego przypadku. Od tego bym zaczął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniak Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 (edytowane) Dzięki za informacje. Dziś zajrzę pod bebechy i spróbuję ustalić usterkę. Dam znać co to było ( jeśli do tego dojdę ), gdyż widzę że to rzadki przypadek. Czy ktoś z Was może mi powiedzieć czy gdzieś jeszcze są bezpieczniki oprócz tych przy akumulatorze i w środku pojazdu w Scenicu 1 PH 2 DCI ? Edytowane 27 Maja 2011 przez Maniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 27 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Więcej nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniak Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 (edytowane) Dopiero dziś znalazłem czas aby wziąć się za rozpoznanie usterki i niestety. Nie jest to wina bezpieczników, po prostu czas pracy licznika dobiega końca. Uruchomiłem dziś silnik, wskaźniki oczywiście nie działały. Zdjąłem gorną część deski rozdzielczej, wyciągnąłem licnzik, zaaplikowałem mu kilka strzałów z placka, podłaczyłem spowrotem i działa. Prawdopodobnie długo to nie potrwa, i będę musiał coś z tym fantem zrobić. I teraz pytanko do Was. Czy kupić używkę na Allegro, czy serwisować ten co mam? Gdybym chciał kupić licznik z komputerem pokładowym ( obecnie go nie mam ) to mogę to zrobić i po podłaczeniu i oczywiście podmianie wajchy wycieraczek wszystko będzie działać? Jeśli go serwisować to gdzie? Czy możecie polecić jakiś zakład który robi to dobrze i oczywiście za rozsądną cenę? Edytowane 7 Czerwca 2011 przez Maniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Na próbę wyciągnij licznik i zanieś do jakiegoś serwisu elektronicznego. Niech przejadą po wszystkich lutach gorącym powietrzem, albo je sprawdzą miernikiem. Taka usługa kosztuje zazwyczaj 10-20 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 sprawdzenie zimnych lutów na początek, jak pisze Pawel. Są firmy, które naprawiają te liczniki, ale naprawa z diagnozą to koszt od 250zł wzwyż (wpisz w google "naprawa liczników lub korekta liczników" ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniak Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Pytanie za 100 pkt. Czy osoba która trudni się elektryką domową ( przyłącza itp ) będzie w stanie rozpoznać usterkę i ewentualnie usunąć ją? meganecoupe02 wpisałem w google tak jak radziłeś i wyskoczyło mi kilka firm. Niestety nie jestem w stanie stwierdzić jakiej mogę zaufać. Może mógłbyś mi podpowiedzieć do jakiej ewentualnie firmy zwrócić się z wykonaniem takiej usługi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Elektryką to nie wiem, ale ktoś kto naprawia TV itp. może dać sobie z tym radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Maniak, nie podpowiem, który zakład jest dobry z prostego powodu: nie korzystałem nigdy z usługi takich firm, bo licznik używany można kupić taniej niż u nich wynosi diagnoza. Tak jak pisze Pawel, pierwszy lepszy elektronik będzie w stanie poprawić zimne luty. p.s. kiedyś wklejałem zdjęcia rozkręconego licznika - podejrzałbyś sobie jak wygląda. Niestety nie mogę odnaleźć tego tematu na szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Nie taki pierwszy lepszy, bo przydało by się aby miał HotAira (taką "suszarkę" do lutowania), a nie tylko zwykła grzałkę. Grzałką nie wszędzie da się podejść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniak Opublikowano 7 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Dzięki za wszystkie Wasze rady. Osobiście wątpię aby w mojej okolicy znalazł się fachman który byłby w stanie podjąć się takiej naprawy ( mieszkam niestety na zadupiu :) ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi