marceli50 Opublikowano 28 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 (edytowane) Wczoraj zakupiłem auto scenic II ph I 1.5 dci (2003)- klima manualna , sprzedający stwierdził że jest mało czynnika i klimatyzacja słabo działa, auto kupowałem wieczorem (było chłodno) więc nie mogłem sprawdzić; stwierdziłem tylko że sprężarka się załącza po włączeniu AC. Dzisiaj byłem w serwisie klimatyzacji dodano mi czynnika ok 250g (nie wiem czy gram czy ml ale taka wartość cyfrowa padła) sprawdzono szczelność i wszystko ok. Podczas testowania okazało się że sprężarka (klimatyzacja) działa tylko na pierwszym biegu wentylatora jak przełączę na wyższe obroty to sprężarka staje i z nawiewów leci nie schłodzone powietrze (nadmieniam że żadne komunikaty na wyświetlaczu nie występują), gość od klimy powiedział że może padł jakiś czujnik i trzeba sprawdzić (umówiłem się na poniedziałek) - boję się że te paprochy jak zaczną szukać przyczyny to rozbiorą mi połowę samochodu i całą deskę rozdzielczą a tak usterki nie znajdą lub wpędzą mnie w niepotrzebne koszta. Kurka myślałem że mój pierwszy post na tym forum będzie powitalny, a nie techniczny. Witam wszystkich Panowie i Panie jako były użytkownik auta na literę F (fiat) i obecny także na F. ps. Były właściciel mi podpowiedział że w okolicach wentylatora nawiewu jest jakaś płytka która potrafi się przepalać (bodajże jest nim chłodzona) chyba skończy się na CLIP`ie Edytowane 29 Maja 2011 przez marceli50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nel Opublikowano 28 Maja 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 A czy kontrolka AC gaśnie jak dasz większe obroty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marceli50 Opublikowano 30 Maja 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2011 (edytowane) Auto jest po naprawie, wg elektryka i fachowca od klimy spalił się jakiś element w płytce od sterowania klimatyzacji (rozebrali mi całą konsolę przednią na części pierwsze) elektryk zmienił jakiś rezystor. Klimatyzacja zaczęła działać na wszystkich biegach. 200zł razem z serwisem klimatyzacji i odgrzybianiem. Klaszcząc w rączki pojechałem do domu, a tam: - pokrętło sterowania temp (klim. manualna)nie dochodzi do położenia skrajnego; - pokrętło sterowania kierunkiem nawiewu nie pozwala ustawić się w położeniu "nawiew na szybę" - radio nie działa (przepalona ścieżka - próbowano mnie oskarżyć o to że radio nie działało od początku) Interwencja u szefa serwisu i wszelkie problemy jak ręka odjął, auto po 20 min wyjechało w pełni sprawne. pzdr marceli50 Edytowane 30 Maja 2011 przez marceli50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi