Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Jaki samochód do 4tys zł.

Adek4100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, aktualnie jeżdżę samochodem taty Megane II 1.9 DCi)

Chciałbym nabyć coś swojego, kwota jaką dysponuję to 4tys zł, jest to dośc mało tym bardziej że z tych pieniędzy muszę jeszcze zapłacić opłatę skarbowa i ubezpieczenie.

Zastanawiałem się na Renault Megane Coupe, samochodzik jest bardzo ładny i w cenie 3-4 tys zł tylko nie wiem jak za taka kase może byc samochód utrzymany technicznie, również myślalem nad Fiate Bravo :)

Doradzi mi ktoś?

z 4 tysiącami nie szukaj coupe. Kupić kupisz, ale 2 tysie włożysz w naprawy na dzień dobry, więc prosta kalkulacja 4+2=6 :) Jeszcze jak naprawy będziesz robił sam to pół biedy, gorzej jak zaciągniesz do mechaników, bo będą Cie kasować za każdą pierdołę.

Z naprawami nie ma najmniejszego problemu, wszystkie zrobie sam ale nie mam niestety na to czasu aktualnie wiec nie chce ładowac się w marnowanie czasu na samochod.

w takim razie co będzie w moim przypadku najlepszym rozwiazaniem aby kupić jakis fajny młodzieżowy samochód.

Sam jeszcze konkretnie nie wiem czy Fiata Bravo czy zupełnie co innego?

Sam miałem okazję posiadać fiata bravo 1.9 TD 100 KM, fiata bravę 1.6 16v i marea 1.6 16v 103 KM. Teraz mam megane 1.9 diesla i moje spostrzeżenia są takie że:

1. Fiat bbm (bravo, brava, marea) 1.4 to porażka, silnik pali tyle co 1.6 a nawet więcej, nie jedzie i do tego zacierają się w nim wałki. Trzeba często zmieniać olej żeby tego uniknąć. Generalnie nikomu bym nie polecił, chociaż niektórzy mają i sobie chwalą. Jak popatrzysz na allegro to auta z silnikami 1.4 14v są najtańsze.

2. Przy silniku 2.0 HGT do wymiany rozrządu trzeba go opuszczać, moc w zależności od wersji 147 albo 155 KM. Auto tylko dla pasjonata - często coś go boli i trzeba mieć do niego serce.

Można kupić za 4 tys. ale będzie to szrot. Dobra HGT'a kosztuje koło 7 tys.

3. Silnik 1.2 bardzo fajny, mało pali, stosunkowo bezawaryjny, jednak za 4 tys. nie kupisz.

4. Silnik 1.8 - ciągnie jak 1.6, pali jak HGT a każda część jest droższa i mniej dostępna niż do 1.6.

5. Silnik 1.6 16v 90 lub 103 KM - różnią się tylko ilością KM, moment obrotowy jest taki sam. Wynika to z różnych podatków od mocy silnika w DE itd. Silnik bardzo popularny, części tanie. Po mieście ok 10 benzyny, 12 gazu. Dosyć zrywny, koszty serwisu małe. Chyba najlepszy wybór w tej kasie, za 4 tys. jak dobrze poszukasz to coś znajdziesz.

6. Silniki diesla: 1.9 TD spali wszystko, serwis jak to w dieslu droższy (sprzęgło komlet ok. 500 zł, tej samej firmy komplet do 1.6 kosztuje ok. 230 zł). Spalanie jakie osiągałem przy spokojnej jeździe to ok. 5 litrów po tarsie, do 7 w mieście. Przy bucie w mieście max. 8,5 - byłem pierwszy na każdych światłach (100 KM i bardzo ładnie ciągnie).

Co do JTD to z taką kasą nawet na nie nie patrz..

Podsumowując w tej kasie jeśli fiat to silnik 1.6 będzie najlepszym wyborem. Można kupić z gazem, nie musi być sekwencja i będzie latał ładnie. Wiadomo - sprawdzić trzeba zawias, progi i hamulce - to słabe strony bbm. Generalnie naprawy tanie i wszystko w 1 osobę zrobisz, nawet bez problemu można samemu wyjąć silnik - sprawdzałem :)

pzdr.