Bodzio14 Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Witam ,zaobserwowałem ostatnio takie zjawisko.Podczas pracy klimatyzacji nie pojawia się pod autem kałuża wody jak to było do tej pory.Po wjechaniu na kanał dmuchnąłem w wężyk którym ścieka woda bo myślałem że się zapchał ale nic nie pomogło, pod autem sucho.Czy jest to oznaka czegoś niepokojącego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potentila Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 (edytowane) :) to zależy, jaka jest na dworze temperatura- przynajmniej tak jest u mnie- jak jest bardzo ciepło, to dosłowanie mam kałużę w garażu, jak jest chłodno, to woda nie cieknie :) Jeżeli klimatyzacja chłodzi, nie masz wody pod dywanikiem to wszystko jest ok- nie masz się czym martwić Edytowane 3 Czerwca 2011 przez potentila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 Raczej wszystko zależy od wilgotności powietrza, a nie od temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potentila Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 od wilgotności też, tutaj masz P_r_z_e_m_o rację, ale jednak jest na dworze jest bardzo gorąco, a wtedy wilgotność rzeczywista jest bardzo mała, to mam naprawdę dużo wody pod samochodem- także w Lagunie, więc temperatura ma tutaj duży wpływ :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 potentila poczytaj sobie o wilgotności powietrza i punkcie rosy :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potentila Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 P_r_z_e_m_o ok, nie będziemy tutaj toczyć jałowej dyskusji, każdy z nas wie jak działa klimatyzacja, oraz podstawy jej działania- więc spory nie mają sensu :), a wymienione definicje które przytoczyłeś- to uwierz znam bardzo dobrze :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2011 (edytowane) Ilość wody zależy od temperatury w samochodzie, a nie tej na zewnątrz (czyli do jakiej schładzasz) i wilgotności powietrza. Zerknij na wykres Moliera. Kiedyś robiłem pomiary związane z osuszaniem powietrza przez klimatyzator, jak znajdę, to wrzucę. Edytowane 3 Czerwca 2011 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiu44 Opublikowano 30 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 (edytowane) :) to zależy, jaka jest na dworze temperatura- przynajmniej tak jest u mnie- jak jest bardzo ciepło, to dosłowanie mam kałużę w garażu, jak jest chłodno, to woda nie cieknie Jeżeli klimatyzacja chłodzi, nie masz wody pod dywanikiem to wszystko jest ok- nie masz się czym martwić Przepraszam , że wchodzę w dyskusję na temat skraplania , u mnie od jakiegoś czasu pojawiła się woda w środku pojazdu . Wiem że było mokro pod autem. Chciałbym wiedzieć czy spadł jakaś wężyk odprowadzający skropliny ,czy może ktoś z was wie jaka jest przyczyna mokrego dywanika , no i jak to naprawić . Dodano: 30 Jul 2011 - 09:25 Witam wszystkich tych którzy mają wodę pod dywanikiem lub na. Z tą dolegliwością udałem się do mechanika by dowiedzieć się ile mnie to zmartwienie będzie kosztowało . Mechanik nie umiał powiedzieć ile (bo nie wiedział pewnie tak jak ja wtedy jak do tego tematu podejść). Pojechałem więc do serwisu Renault pół godziny roboty pod samochodem i z wężyka odprowadzającego skropliny mechanik serwisowy wydobył plastykowy kawałek filtra kabinowego który zapchał wylot. Całość kosztowała mnie 50zł . Wylot skraplacza mieści się centralnie pod samochodem między silnikiem a karoserią .Bez kanału lub podnośnika awarii usunąć nie można . Pozdrawiam Zdaje się, że kolega zrobił nam tu ładnego offtopa. To wszystkiego o czym napisałeś powyżej można znaleźć w odpowiednich wątkach, które można znaleźć wykorzystując . W zasadzie Twój post powinien zostać usunięty jako nie na temat. Uprzedzam, że wyrzucę wszystko co będzie odbiegało o głównego tematu wątku. Edytowane 30 Lipca 2011 przez P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi