Pavulon Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Cześć, przeszukałem pobieżnie forum i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie - a co w przypadku, gdyby po otwarciu szyby nagle padło elektryczne sterowanie? Czy jest jakiś sposób na domknięcie szyby w sposób ręczny/awaryjny? Wolałbym nie stanąć w obliczu takiego problemu, ale jako pragmatyk zastanawiam się nad różnymi kwestiami zawczasu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 Najprościej niestety będzie rozebrać boczek i podnieść szybę od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 4 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2011 (edytowane) Nie najprościej, ale będzie to jedyna metoda. Pytanie tylko czy mechanika da w ogóle ruszyć szybą, bo jak ostatnio mi padła mechanika to próbowałem ciągnąć i kiszka. Na sprawnym siłowniku nie testowałem, może wtedy da radę. Edytowane 4 Czerwca 2011 przez fred Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavulon Opublikowano 5 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Słabo, podobnie jest pewnie z elektrycznym szyberdachem? Myślałem, że jest może jakaś magiczna mini-korbka ukryta pod obiciem drzwi, a tu taka niespodzianka... Lepiej zatem, żeby się to cudo nie psuło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fred Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Brak ręcznego podnoszenie to raczej przypadłość wszystkich aut z elektryką, w końcu po to jest silniczek aby korbki nie było :) Inna sprawa, że faktycznie jakaś zapadka mogła by być aby ręcznie można było awaryjnie szybę podnieść, ale w końcu to już nie kłopot producenta, który wylicza czas życia elementu na czas krótszy od rzeczywistego okresu eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcindj Opublikowano 5 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2011 Takiego uszkodzonego podnośnika nie ruszycie, tam potrzeba siły około 100kg (tzw. samohamowność) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matuszi Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Ostatnio padła mi elektryka przy otwartych szybach, trzeba zdjąć boczki i mocowanie szyby, następnie podnieść ręcznie i podłożyć jakiś kołeczek pod nią aby nie opadła. To chyba jedyne co możemy zrobić w takiej sytuacji... no chyba że mamy od kogo pożyczyć garaż ;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 Niestety szyby elektrycznej nie podniesiesz ręcznie. Tam jest przekładnia ślimakowa która na to nie pozwoli. Jeżeli o szyberdach to nie wiem jak w Renault ale w innych autach po zdjęciu osłony silniczka można włożyć imbus i np. zamknąć szyberdach ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matuszi Opublikowano 22 Września 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2011 to od razu odpowiem że się nie da :) z bocznymi to tak jak wcześniej pisałem zdjąć zaczepy z samej szyby i podnieść może i prowizorka ale inaczej nie da rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zimolek1 Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 (edytowane) Stary temat ale rozwiąże problem zamykania ręcznego. Trzeba rozebrać boczek i rozkręcić mechanizm na silniku( U mnie biały plastik 3 śruby) Gdy wyjmiemy z obudowy ręcznie da radę ręcznie ciągnąc za szybę ją zamknąć. Edytowane 29 Lipca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wallenrod1 Opublikowano 10 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2019 (edytowane) Mozna zamknąć i otworzyć i zamknąć, trzeba ominąć sterownik i podłączyć do akumulatora innym przewodem, zmieniając plus czy minus, w zależności czy chcemy otworzyć lub zamknąć ,nie trzeba nic rozkrecac,nie słuchaj tych amatorów Podłącz przewód bezpośrednio do silnika podnoszące szybę i akumulatora Edytowane 10 Marca 2019 przez Wallenrod1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemekkkkk Opublikowano 28 Lutego 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2023 można zdjąć obudowę silniczka i kręcić nim ręcznie -u mnie zadziałało Renia benz.. 2008 1,6 Grandtour Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubasinski87 Opublikowano 10 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2024 Potwierdzam, sprawdzony sposób zdjęcie boczka, odkręcenie obudowy silnika podnoszenia szyby i kręcenie rotorem. Jak się komuś śpieszy to można wkrętarkę założyć i kręcić 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi