bodycount Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Witam. Zanim wystartowałem z pisaniem tego posta to przeglądnąłem już chyba wszystkie informacje na tym forum związane ze spryskiwaczem. U mnie sytuacja jest taka. Przedni spryskiwacz działa bez zarzutów. Tylni niestety nie. Nie słychać też aby pracowała pompka (przy tylnym). Wymontowałem pompkę i zacząłem ją testować. Ma ona dwa styki. Jak podłączyłem jeden do 12V a drugi masy to zadziałała w jedną stronę, jak zrobiłem na odwrót - także zadziałała. Czyli wychodzi na to że pompka jest OK. Zamontowałem ją spowrotem i bez rezultatu. Jak manetką włączam przedni spryskiwacz to jest OK, jak tylni to pracy pompki nie słychać. Czy może ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Optima Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Jeżeli jest to sama pompka co w scenicu II - to "naprawa" polega na wymontowaniu z tego plastikowego elementu (z którego wychodzą dwa króćce do podłaczenia wężyków na przód i tył) tłoczka i obcięciu napeczniałej gumy równo z tulejką. Tam w środku jest taki tłoczek, który w zależności w którą stronę kręci się pompka przsuwa się zakrywając jeden wylot i zasłaniajc drugi. Jest to metlowa tulejka z guma w środku. Z czasem guma pecznieje, wyłazi z tulejki i tłoczek nie może swobodnie się ruszać. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2011 Było. Jest nawet manual. http://megane.com.pl/files/download/83-naprawa-pompki-spryskiwacza/ Zamykam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi