Kreciq Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Wykręć silniczek krokowy, wyciągnij ten bolec w nim o jakieś 0,5cm i wkręć z powrotem. Tylko ostrożnie, żeby go nie wyrwać całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cuma Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 jak go wyciągnę to wtedy się obroty zwiększą, chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Obroty się zwiększają, jak bolec chowa się do silniczka krokowego. Dlatego zastosuj procedurę odwrotną i go lekko wyciągnij. Może ktoś go wcisnął przez przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Wtedy i tak powinien się sam skalibrować, jeżeli oczywiście nikt go nie wcisnął na siłę. Uniwersalna sonda NTK kosztuje około 70 zł. Sonda może być przyczyną tego co opisałeś. Edytowane 8 Czerwca 2011 przez Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cuma Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Obroty się zwiększają jak bolec wychodzi ze środka. W piątek będę na zakupach, bo muszę jeszcze wymienić poduszkę silnika to kupie i ową sondę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Obroty się zwiększają jak bolec wychodzi ze środka. Ten grzybek na końcu bolca przytyka otwór, przez który dostarczane jest dodatkowe powietrze. Jak jest otwarty ten otwór, to silnik jest jakby zasilany lewym powietrzem, co w połączeniu z dużą ilością benzyny (na zimnym silniku) daje efekt ssania ( przy zamkniętej przepustnicy). Inaczej silnik miałby za mało powietrza do stworzenia odpowiedniej mieszanki, ponieważ za mała jego ilość przedostaje się przez zamkniętą przepustnicę. Dlatego nazywa się go "regulatorem biegu jałowego". Na ciepłym silniku otwiera się mniej, ponieważ ECU zmienia skład mieszanki i nie potrzeba już tyle powietrza, a silnik może pracować stabilnie na niższych obrotach. Sonda Lambda nie ma wpływu na obroty biegu jałowego. Jej niesprawność poznasz po ogromnym pochłanianiu paliwa lub jak się uszkodzi w górnej granicy amplitudy, to silnik będzie gasł po osiągnięciu temperatury załączenia sondy (temperatury cieczy chłodzącej). Chociaż druga możliwość praktycznie nigdy nie ma miejsca... pomierzyłem miernikiem sonde Miernikiem cyfrowym nie można sprawdzić działania sondy. Potrzebny jest miernik analogowy (wskazówkowy) lub podpięcie pod oscyloskop. PS-dla pewności sprawdź jeszcze, czy czasem w gnieździe silniczka krokowego nie znajdują się jakieś "ciała obce". Zapomniałem dodać, że jeżeli nie pomoże zabieg z krokowcem, proponuję wyczyścić przepustnicę. Może również tkwić przyczyna w uszczelce przepustnicy. Lub jak i to nie pomoże, to czujnik położenia przepustnicy. Edytowane 8 Czerwca 2011 przez Kreciq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Sonda Lambda nie ma wpływu na obroty biegu jałowego. Sprawdź na jakiej zasadzie silniczek krokowy reguluje pracę silnika na luzie. Miernikiem cyfrowym nie można sprawdzić działania sondy. Potrzebny jest miernik analogowy (wskazówkowy) lub podpięcie pod oscyloskop. Do sprawdzenia czy działa spokojnie miernik cyfrowy wystarczy. Żeby sprawdzić jak działa, to już jest potrzebny oscyloskop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
allien18 Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 u mnie jak padła sonda lambda, to wymieniłem ją na uniwersalną ale ta też padła po 3 miesiącach... dopiero z ngk działa już z 2 lata ale jej koszt to ok 240 zeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 9 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Firma NTK to oddział firmy NGK produkujący sondy lambda, sonda NTK kosztuje około 70-80 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cuma Opublikowano 9 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 w silniku E7J jest inny silniczek krokowy niż w K7M, w moim przypadku to wysunięcie tego grzybka spowoduje dodanie tak jakby gazu, naciągnięcie linki a co za tym idzie zwiększenie obrotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 Chcesz powiedzieć, że masz podpiętą linkę do silniczka krokowego ? Dodaj zdjęcie, jestem aż ciekaw jak to wygląda... Linkę masz podpiętą do przepustnicy. Nie sugeruj się tym, że mam inny silnik. Zasada działania silniczka krokowego jest identyczna w każdym silniku w niego wyposażonego. Ja Tobie powiedziałem, co może być przyczyną, a Ty zrobisz jak uważasz. To w końcu Twoje auto... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 W tym silniku trzpień wysuwa się z krokowca i naciskając na dźwignię przepustnicy ją otwiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cuma Opublikowano 2 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Witam:) problem z obrotami nie ustąpił:) sondę wymieniłem i nic:( podmieniałem czujnik mapsensor i też nic, podmieniłem cewkę zapłonową i też nic:( co jest nie tak??:) już nie mam pomysłów:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 2 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2011 Pozostaje uszczelka kolektora dolotowego lub uszczelka przepustnicy. Możliwe, że łapie przez nie lewe powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cuma Opublikowano 20 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 W intercarsie dostane takie coś od ręki, czy na zamówienie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi