hymmen Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 Witam. Mam problem z wyciekiem oleju przy łączeniu kolektora z chłodniczką EGR. Co może być tego przyczyną i jak to naprawić? Czy do usunięcia problemu muszę kupić drugą chłodniczkę, czy też można to jakoś uszczelnić? Z góry dziękuję za pomoc. Dodam, że z autem nic się nie dzieje i nie ubywa na razie oleju. Załączam zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 To nie jest chłodniczka EGR tylko zawór recyrkulacji spalin (EGR). Wykręć go, wyczyść i obserwuj co się dalej dzieje. Być może turbina już daje o sobie znać, jeżeli olej stamtąd cieknie. Jeszcze pytanie: jeździsz dynamicznie czy raczej zamulająca jazda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 7 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2011 mysle,ze jest to normalne pocenie sie.Najlepiej wyczysc to jakims WD i obserwuj jak szybko sie zaolei.Jezeli juz po kilku dniach bedziesz widzialkrople oleju ´to cosik sie zaczyna dziac z turbawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymmen Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Moja jazda wygląda raczej spokojnie, tzn.nie mam ciężkiej nogi, jeśli o to chodzi. Wczoraj byłem u mechanika i dostał się do tej rurki. Okazało się ,że sam kolektor jest w miarę czysty tylko ta EGR jest strasznie zalepiona. Ale to chyba nie był powód, ponieważ pierścień mocujący w tym miejscu był luźny, (to taka specjalna opaska jakby kołnierz). Na razie jest wyczyszczone i ściśnięte mocniej, jak nie to muszę gdzieś szukać właśnie tej opaski, bo ponoć one są tylko jednorazowego użytku. Dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Staraj się jeździć w miarę dynamicznie, to syfy nie będą się odkładać tak bardzo. Zbytnie zamulanie nie jest dobre dla silnika. P.S. EGR to zawór, więc ON, nie ONA :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi