paulie Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 (edytowane) Witam, Mam problem z moją Meganką 1.6 16v. W dłuższej trasie po przejechaniu 200km pojawiła się kontrolka wtrysku na obrotomierzu (obok kontrolki hamulców) i świeci się cały czas : Samochód ma 138kkm przebiegu, paliwo tylko z koncernowych stacji. Podejrzewam że wtryski są do wymiany, szczególnie że od długiego czasu przy ostrzejszym dodawaniu gazu pojawia się ciche stukanie/klekotanie/terkotanie. Czy mieliście kiedyś taki problem? Jakie jest rozwiązanie? Dzięki za pomoc, Paulie Edytowane 8 Czerwca 2011 przez paulie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Podepnij auto pod Clipa, może wystarczy skasować błąd. Temat jest w dobrym dziale, to raczej będzie wina któregoś czujnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulie Opublikowano 8 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Dzięki za pomoc, a z czy może wiązać się wspomniane terkotanie przy dodawaniu gazu? Z tego co czytałem możliwości jest kilka - najczęściej pojawia się elektrozawór pochłaniacza par paliwa i wspomniane wtryski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 8 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 pochłaniacz par paliwa możesz odłączyć. A terkotanie to może być np. zerwana poduszka silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulie Opublikowano 9 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Poduchy wyglądają wizualnie na sprawne, może to być uszczelka kolektora jak pisał ktoś na forum .. eh pewnie nie obejdzie się bez warsztatu Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
potentila Opublikowano 10 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2011 W naszym modelu Megane, żeby dokładnie sprawdzić stan poduch, to trzeba je wyciągnąć, bo wizualnie to naprawdę ciężko :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulie Opublikowano 11 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2011 Dzisiaj nasłuchiwałem się tego dźwięku i zauważyłem, że to wcale nie muszą być wtryski - na postoju nie słychać żadnych stuków ani brzęczenia, ładny dźwięk silnika (swoją drogą bardzo ładnie brzmi 1.6 16v). Wniosek taki, że faktycznie może to być coś utrzymującego silnik albo obijającego się o niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2424 Opublikowano 21 Czerwca 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2011 kolego sprawdz katalizator może ci się posypał i stąd ta kontrolka i stuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulie Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Okay, wracam do tematu po dłuższej przerwie - na wstępie podziękowania za pomoc Skasowałem błąd, wymieniono katalizator i już nic nie stuka, lecz kontrolka nadal się świeci. Byłem u kolegi Kuby na sprawdzaniu CLIPem i stwierdził że to najprawdopodobniej sonda lambda za katalizatorem, ale już nie pamiętam czy był w 100% pewny. Dodatkowo, wczoraj byłem na przeglądzie i diagnosta orzekł zbyt dużą ilość węglowodorów i tlenku węgla w spalinach. Nie wiem za co się wziąć, sondę lambdę, wtryski, czy może jeszcze coś innego. Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi