kawa7777 Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 czytam o Waszych spalaniach i... trochę zazdroszczę, ale pisałem już o jednorazowym niskim spalaniu, niestety, to był wyjątek, postawiłem jednak na jakość jazdy nie oszczędność.... w mieście ok 10,5 przy klimie (chyba norma), w trasie 4 osoby i bagaże ok 8,7l/100, ale jaka frajda, możliwość wyprzedzenia przy dużej prędkości, odczuwalne przyspieszenie przy prędkości powyżej 150km/h, wiecie o czym piszę, ten silnik tak ma, a najlepiej doceni to ktoś, kto jeździł kiedyś zwykłym 1,4, np 80-90 KM, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m@riobros Opublikowano 4 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2012 (edytowane) No to pozwolę sobie się przyłączyć. Ostatnio auto dojeździło prawie do 20kkm, więc postanowiłem je sprawdzić pod kątem spalania. Trasa Dom-Wakacje_Nad_Bałtykiem-Dom (~1500km głównie po autostradach, w tym niemieckich), średnia prędkość 103km/h na całej trasie, w tym jazda po autostradach, gdzie niespecjalnie zdejmowałem nogę z gazu, 140-150km/h zwykle na liczniku było, poza miejscami ograniczeń oraz robót drogowych). Średnie spalanie wyszło 9.5l/100km. Były też spore fragmenty tej trasy po Niemczech przejechane z tempomatem ustawionym na 140km/h. Potem odwoziłem dzieciaki do babci, trasa bez mała 1000km przejechana tylko po Polsce ze średnią prędkością 71km/h. Spalanie wyszło 6.7l/100km, z tym że nie ukrywam, iż starałem się sprawdzić ile spali, jeśli nie będę cisnął na siłę, dlatego zwykle jechałem 90-110km/h (bardzo długie fragmenty), ale jak to na trasie w Polsce w okresie żniw - a tu kombajn na drodze, a tam ciągnik, a tu korek, a tam ruch wahadłowy. Generalnie na pewno zawalidrogą nie byłem i nie wlokłem się za TIR-ami (mam na nie alergię, dlatego zwykle wyprzedzam przy pierwszej nadarzającej się okazji), jednak szaleństwa zdecydowanie nie było. W aucie 2 dorosłych i dwójka dzieci (9 i 11 lat) plus bagaże dzieci na miesiąc (2 spore torby). Jak widać z powyższego, ten silnik niekoniecznie dużo pali, trzeba tylko unikać popędzania go - przy podobnej prędkości na trasie w Polsce może palić albo 7 albo 9, pewnie to sami widzicie. Ja po prostu starałem się robić tak, aby być blisko tej 7, a nie 9... Edytowane 4 Sierpnia 2012 przez m@riobros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzes74 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2012 odczuwalne przyspieszenie przy prędkości powyżej 150km/h, wiecie o czym piszę Z tego co wiem licznikowe osiągnięcie vmax, katalogowego - nie stanowi dla tego egzemplarza żadnego problemu. Tak że pod względem wigoru nie ma zastrzeżeń. Trochę jeździłem różnymi i wiem, że nie zawsze te katalogowe dane są łatwo osiągalne.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stes Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Witam wszystkich posiadających ten silniczek z doładowaniem Spalanie jest duże, ale radość z jazdy bezcenna. Jak grzejesz 180-210km/h to nie patrzysz na spalanie. Na autostradzie walimy do 200 km/h. BAJKA, nikt nam nie podskoczy. Auto jest cały czas zdolne do przyspieszania. Firmowe Mondeo, Passaty i jakieś Śkodówki odpadały. Reasumując. Mając taki silnik nie mamy żadnych kompleksów. Trzeba mieć CB żeby wiedzieć co dzieje się na trasie... szkoda płacić. ten silnik jest do jazdy , a nie do zabawy. RADOŚĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rectosei Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Fajnie, że autko sprawia Ci radość, ale weź po uwagę że może lepiej zamiast CB włączyć zdrowy rozsądek. Jeszcze taniej wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Cóż,mam słabszy silnik i także i nie mam żadnych kompleksów. Czy to w życiu,czy na drodze. Może Cię zaskoczę,ale auta ze słabszymi silnikami też mogą "walić" na trasie do 200km/h ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 (edytowane) fajnie, że masz tyle radości z autka, ale jest masa mocniejszych autek, pojeździj po mieście wieczorem i trafisz na coś mocniejszego kwestia czasu :) Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez Rxe.Megane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Jest faktycznie się czym chwalić... Brakiem rozsądku, wyobraźni i poszanowania drugiego człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawa7777 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 (edytowane) Opowiadacie panowie jakieś dziwne rzeczy, ja zrozumiałem stesa inaczej, 1,4 tce to przyjemność przyspieszania, wyprzedzania, samej jazdy, nie chodzi o to czy jedziesz 80, czy 120, czy 200 km/h, ten silnik po prostu sprawia zarąbistą przyjemność z jazdy i tyle, zdrowy rozsądek to inna sprawa, anteny cb jeżdżą nawet na matizach, kolega chciał się pochwalić swoimi odczuciami z jazdy ( całkowicie Go popieram) i tyle, po co krytykować, samochód jest mocny (droższy niż 1,6, ale warto było) i tyle Z tego co wiem licznikowe osiągnięcie vmax, katalogowego - nie stanowi dla tego egzemplarza żadnego problemu. Tak że pod względem wigoru nie ma zastrzeżeń. Trochę jeździłem różnymi i wiem, że nie zawsze te katalogowe dane są łatwo osiągalne.. nie chodzi mi o max prędkość, tylko odczucie przyspieszenia na 6 biegu, przy dużej prędkości Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Jego odczucia jazdy to jedna sprawa. Drugą sprawą jest narażanie życia innych jazdą 180-210 km/h na autostradzie, gdzie mamy ograniczenie prędkości do 140km/h. Nie będę tolerował takich postów i głośno i z pełną premedytacją będę je negował i obgadywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 A ja Wam połączyłem 2 tematy o tym samym, z lekką modyfikacją tytułu już istniejącego tematu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 (edytowane) Ja tam miałem do wyboru 1.4 tce i 1.6. Wybrałem ten drugi. Nie ze względu na kasę. Na pierwsze auto nic lepszego mi nie potrzeba. Mniejsza ochota do szaleństw. A jak trzeba to nie takie auta się wyprzedza. Przy okazji stałe średnie spalanie na poziomie 7 litrów z klimą. Edytowane 12 Sierpnia 2012 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Ja natomiast wywaliłem wszystkie posty, które były nie związane z tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Profit Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Jeśli chodzi o odpowiedź w temacie to dopiszę , że byłem w czwartek w Gdańsku. Jechaliśmy na koncert J.L. więc było nas 4 osoby średnio po 80 kg i trochę bagażu. W sumie w dwie strony wyszło 1000 km z czego wiadomo około 300 nową autostradą od Torunia. Jakie wrażenia z jazdy. Przedewszystkim jak na taką trasę i ogólnie ujmując nasze Polske drogi to zauważyłem, że nie odczuwa się po takiej trasie zmęczenia. Auto jest napewno komfortowe( klimatronik chodził przez całą drogę)i duże dlatego jechaliśmy naprawdę wygodnie i przyjemnie. Co do silnika 1,4 TCe to na codzień jest super i na drogach lokalnych też. Jednak jadąc we cztery dorosłe osoby czuje się brak ze 20 - 30 KM pod maską. Jadąc natomiast autostradą ( był silny wiatr) to osiągnięcie 180 km/h trochę trwało i przypominało raczej wyciskanie ostatnich potów niż próbę sprawnego przyspieszenia. Prędkości max nie testowałem ze względu na wspomniany wiatr. Auto jest wysokie i naprawdę trzeba trzymać mocno kierownicę na autostradzie. Realna i przyjemna prędkość autostradowa dla tego auta to 130km/h. Potem to już mamy obroty powyżej 4000 i trochę zaczyna szumieć wiatr ( znowu doskwiera wysokość auta i powierzchnia czołowa). Natomiast spalanie z całej trasy wyszło 9L/100km. Trochę dużo :D Przy czym na drogach lokalnych wyjdzie około 8,0 - 8,5 a na autostradzie jakieś 10 do 11L. Nie jest to auto ( przynajmniej z tym silnikiem) do pokonywanie dużych odległości w szybkim tempie. Skrzynia jest za krótka ( przy dłóższych przełożeniach Scenic byłby jeszcze słabszy)a wtedy przy 140 - 150 km/h benzyna z baku znika jakby w zbiorniku była dziura ! Ale ogólnie auto jest napewno wygodne i komfortowe. Sądzę , że dobrym wyborem byłby diesel 130 KM z jakimś chipem na 160 - 170KM. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rxe.Megane Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Przy jakich obrotach masz kolego 180 na 6-tym biegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi