Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Nie chciała zapalić, a teraz STOP+kontrolka silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Heloł,

Dziwne zdarzenie dzisiaj miałem:

- rano pojechałem do pracy-OK,

- po południu Meganka nie chciała zapalić, po kilkukrotnych próbach w końcu zaskoczyła,

- przejechałem kilkaset metrów i silnik zgasł,

- miałem mało paliwa, ale rezerwa się nie świeciła,

- po włączeniu stacyjki, ale bez rozrusznika słychać było jakby ciche bulgotanie, w wężykach do filtra paliwa bąbelki powietrza,

- po dolaniu 5l paliwa auto zapaliło, bąbelki w wężykach powoli znikły i dojechałem do domu,

- niestety teraz świecą się cały czas kontrolki STOP i czerwona z ikonką silnika, próbowałem skasować je odłączając akumulator na 50min ale nie pomogło.

Pytania:

1. Co się stało? rzeczywiście zabrakło paliwa? rozszczelnił się układ paliwowy?

2. Czy lampka rezerwy jest zapalana przez styk na pływaku jak w starych autach czy przez komputer w wyniku obliczeń zasięgu?

3. Jak skasować STOP+czerwoną kontrolkę od silnika?

Jeśli chodzi o kontrolki to musiałbyś jechać do elektro-mechanika i zdiagnozować i osunąć błędy, być możne wywołane brakiem paliwa. Mi spadały obroty i gasło auto jak miałem uszkodzony czujnik temperatury, gdy go odłączyłem auto chodziło normalnie.

• 3 tygodnie później...

Wypada napisać, jak się to skończyło:

Diagnostyka komputerem, 90zł, wykryło błąd pompy paliwa-za małe ciśnienie paliwa. Po skasowaniu błędu nie pojawił się znowu. A więc przyczyną był brak paliwa.

Zastanawiam się co za kretyn wymyślił, że jak zabraknie paliwa w aucie to potem trzeba jechać do serwisu na kasowanie błędów...

Czemu nie zadziałała lampka rezerwy nie wiem. Żarówka jest sprawna. W serwisie powiedzieli, że mogą zdiagnozować, ale trzeba przyjechać z pustym bakiem.

A teraz z cyklu "nie polecam":

1. Assistance w Liberty Direct. Po tym zdarzeniu z autem próbowałem się do nich dodzwonić, żeby mi pomogli. Przez 22minuty słuchałem melodyjki i "niestety wszyscy konsultanci są zajęci". W końcu musiałem zrezygnować bo komórka się wyładowała. To nie był środek nocy tylko dzień roboczy około g. 14. Libertasy nigdy więcej!

2. Speed serwis Kraków ul. Opolska http://[ciach]peedserwis.pl/ Wszystko miło i przyjemnie. Zdiagnozowali, wytłumaczyli, zapłaciłem i OK. Dopiero podczas jazdy do domu zauważyłem, że podczas pobytu w serwisie ubyło paliwa i przybyło około 40km na liczniku auta. O jeździe próbnej nie wspominali, dowodu rejestracyjnego nie mieli. Czary jakieś?