Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Radio Naviheaven - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie i proszę o pomoc.

Już dość dawno temu, zakupiłem radio Naviheaven NA-5511. Wcześniej nie miałem czasu się tym zająć, ale teraz chciałbym coś z tym zrobić, gdyż używalność radia i komfort korzystania z niego, pozostawiają naprawdę wiele do życzenia. Urządzenie gra w miarę głośno i dobrze, ale problem pojawia się podczas korzystania z radia (FM/AM). W dużym mieście urządzenie znajduje tylko kilka głównych stacji, a w czasie jazdy, raz jest tak, że znajdzie jakąś stację, a raz tak, że praktycznie nic nie ma (i to nawet w większych miejscowościach). Kolejna kwestia, którą bym chciał poruszyć to to, że radio może być używane tylko wtedy, gdy kluczyk znajduje się w stacyjce (położenie 1 i dalsze). Wiem, że tematy takie były poruszane na różnych forach, ale ja po prostu nie wiem jakie kable, jak połączyć, aby radyjko grało również bez konieczności wkładania kluczyka. Na załączonych zdjęciach przedstawiam schemat kabli od auta połączonych z kostką ISO oraz schemat gniazda w radiu. Bardzo proszę o łopatologiczne wyjaśnienie mi, gdzie, który kabelek powinien iść, bo na cztery piny gniazda A w radiu, tylko trzy są wykorzystywane, bo tak już były wcześniej kable połączone z kostką. Niestety nie mam pojęcia, który za co odpowiada.

A być może przez to, że tylko trzy z sześciu kabli dochodzi do czteropinowego gniazda radia, to jest słabszy odbiór. Proszę o wyrozumiałość i pomoc. Z góry dziękuję.

post-34047-0-42283400-1310910669_thumb.jpg

post-34047-0-89957000-1310910727_thumb.jpg

post-34047-0-68716200-1310910749_thumb.jpg

Na czerwonym ( pamięć-podtrzymanie ) powinno być zawsze napięcie. Na żółtym, napięcie powinno pojawiać się dopiero po przekręceniu kluczyka. Weź miernik do ręki i sprawdź. Jeśli tak jest, to musisz "czerwony" podpiąć z miejsce żółtego.

( małe info. miernik ustawiasz na napięcie stałe V-. przewód "minusowy" przykładasz do masy - czarny. dodatnim dotykasz wymienionych pinów. Zakres miernika ustaw jak najbliżej 12v ale powyżej tej wartości ) Co do anteny, to sprawdź czy wszystko dobrze łączy i czy czasem przewód nie jest gdzieś rozwalony. Jeśli się w czymś mylę, proszę mnie poprawić.

A to że tylko trzy piny to dla tego, że antenę masz zapewne na stałe zamontowaną a nie chowaną automatyczną - ten pin odpowiada za jej rozkładanie.