top1 Opublikowano 1 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 Witam Tak sie zdarzylo ze padl mi rozrusznik, raz kreci, raz nie - w momencie gdy nie kreci, to slychac stuk (jak gdyby bendix dochodzil do kola), ale niestety nie kreci. Znalazlem na allegro rozrusznik za 135zl -> podejrzewam ze regeneracja moze byc w podobnej cenie. http://www.allegro.pl/item228254408_nowy_r...ane_laguna.html Teraz pytanie - czy ten rozrusznik podejdzie do meganki coupe 1998 (8V). Dzwonilem do sprzedawcy, ale on nie jest pewien ( powiedzial ze mam wykrecic rozrusznik, i zobaczyc numery / ewentualnie czy bendix ma 9/10 zebow - to wtedy jest ten model ). Niestety samochody to nie moja branza, i nawet gdy wjechalem na kanal, to nie potrafilem znalezc rozrusznika... a do czegos, co bylo podobne, bylo tak utrudnione dojscie, ze raczej nie bylem w stanie dosiegnac go, a juz wogole znalezc tam jakichkolwiek numerow. W ksiazce Renault Megane Sam Naprawiam o rozruszniku sa tylko 3 zdania, nie ma jego zadnego zdjecia. Podsumowujac: Czy ktos moze mi powiedziec w 100% ze ten rozrusznik podejdzie do mojej Meganki, czy raczej to jest niemozliwe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 1 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 Pojedź do warsztatu i niech papierkiem ściernym przeczyszczą styk podający zasilanie na rozrusznik. Styka się on po wyskoczeniu bendixa. Jeśli zaśniedzieje to bendix wyskakuje ale rozrusznik nie dostaje prądu i nie kręci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryan Opublikowano 1 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 Ewentulanie szczotki sie zapiekly albo sie juz konczą i moga niedotykac komutatora w pewnym polozeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 1 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2007 Lewy, czasami to nie takie proste, "Przeczyścić i gotowe". Miałem problemy z zapalaniem, ciężko kręcił rozrusznik, i pojechałem do elektryka. Pracownik jak widzial że to Scenic to się przeżegnał i powiedział: "Byle tylko nie rozrusznik". Ponoć z jakiegoś scenica- bęzyniaka, wyciągali ustrojstwo prawie 6 godzin. Na szczęście to tylko dogorywał akumulator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 No u mnie elektryk znikł w kanale na kilka minut i po robocie. Od czterech lat spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 Widocznie w HB jest więcej miejsca pomiędzy silnikiem i przegrodą niż w scenicu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silvercar Opublikowano 2 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2007 Popraw masę do silnika i przeczyść kable, styki. No i dochodzi sprawa szczotek. Ostatecznie automat. U mnie problem znikł po wyczyszczeniu kabli. Szczególnie ten z automatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi