Cherman Opublikowano 5 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 Witam, nie jestem klubowiczem, ale poszukuję pomocy. Otóż jeżdżę Renault Megane z 1998r. 1.4 benzyna. Auto sprawowało się świetnie do pewnego momentu. Otóż jakieś 2 miesiące temu zaczęły się problemy z odpalaniem. Czasem chciał zapalić, czasem nie. Na pych zawsze zapalał, ale takie jeżdżenie jest dość kłopotliwe . Byłem u kilku mechaników. Zaczęło się od wymiany świec, kabli, kopułki, palca. Później okazało się, że uszczelka pod maską przepuszcza i podczas deszczu nieco wody dostaje siędo silnika. To też zostało naprawione, a objawy nie zniknęły. Samochód czasem odpalał od razu, a czasem niezbędne było popychanie. Ten drugi przypadek zdarzał się coraz częściej. W końcu zdecydowałem isę na odstawienie auta do autoryzowanego serwisu Renault. Po tygodniu dziś dostałem wiadomość, że to komputer. Koszt naprawy to 3600zł. Bardzo mnie to zmartwiło, bo auto nie jest pierwszej młodości i taki wydatek nie jest mi po drodze. Mam nadzieję, że zechcecie mi pomóc (w miarę możliwości oczywiście). Co może być powodem takiej awarii i co ważniejsze jak to usunąć (mniejszym kosztem rzecz jasna). Proszę o pomoc !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Jeżeli diagnoza jest prawidłowa, to pozostaje kupić ECU na allegro lub jakimś szrocie. Wyjdzie 10x taniej. Opisz jednak dokładniej objawy nieodpalania. Czy nie krecił rozrusznik, czy może krecił ale nie odpalał silnik? Czy była iskra, czy pompa paliwa działa OK, czy sprawdzany był czujnik położenia wału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszzd Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 jeżeli komputer to w normalnym warsztacie powinni wziąć nie więcej niż 1000 zl, bo trzeba zgrać program ze starego, wywalić imo w nowym, wsadzić pod kompa nowy i wgrać program. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychk75 Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 A mnie się wydaje że to nie moze być komputer, przecież na pych palił. A jakby komputer był walnięty to byś wogóle nie zapałił. Chyba że Ci rozrusznik nie kręci to już inna historia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bargar Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 No właśnie jak oni mogli stwierdzić, że komputer? Czy on się sam diagnozuje i może dać komunikat że się sypnął? Chyba tylko poprzez totalny brak współpracy. Dopóki auto jeździ bez kłopotów, bo Cherman nie pisze nic że są jakieś kłopoty już po odpaleniu, w jakikolwiek sposób by nie było uruchamiane to chyba komputer nie jest walnięty? Napisz więcej szczegółów. Czy kłopoty z odpaleniem nie mają jakiejś prawidłowości. Może jest jakiś związek z temperaturą otoczenia, silnika, wilgotnością, ilością paliwa w zbiorniku itd. Pomyśl może znajdzie się jakaś prawidłowość. Może jeździsz na lpg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cherman Opublikowano 6 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Dzieki za tylo odpowiedzi i zainteresowanie. Silnik po odpaleniu na pych (tudzież na hol) działa bez zarzutu, tylko samo odpalenie stanowi problem. Rozruszik kręci. Wszystki wygląda jak najbardziej normalnie, tylko coś mu nie pasuje i nie chce zaskoczyć. Co do prawidłowości, to nie odnotowałem żadnych. Kiedyś myślałem, że to od wilgoci, ale po tym jak specjalnie zostawiłem na noc mechanikowi, żeby rano po deszczu sprawdził, a samochód odpalił bez zająknięcia, to już nie wiem. Czy ktoś mmi może doradzić gdzie móŋłbym przeprowadzić operację wymianu ECU w Szczecinie? ASO w Dąbiu odpada, bo tam zażyczyli sobie 3600zł. Nie chcę robić tego sam, bo się nie znam kompletnie - wolałbym jakiegoś speca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszzd Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 za 3600 daj se spokój to już ci bardziej opłacało by się przjechać do gorzowa, szukaj jakiegoś elektronika samochodowego tam ciebie nieobedrą ze skóry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cherman Opublikowano 6 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Właśnie dzwoniłem do jednego elektromechanika. Powiedział, że wymiana komputera i jego zaprogramowanie z przypadku immo może odbyć się tylko i wyłącznie w ASO. No i wracam do punktu wyjścia. 3600 wielkie ma oczy.... :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszzd Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 co ten facet pier.... lepiej wywalić IMO, po przepaleniu się kompa wywalił elektromechanik imo i wymienił kompa naprawa kosztowała 1000 zł i otwieranie z kluczyka działa nadal a IMO to żadne zabezpieczenie dla złodzieja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Kurcze, ale co to za awaria ECU, że tylko odpalić się nie da a później działa normalnie. ASO bym jednak nie wierzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 zapytaj się tutaj czy nie mają dla Ciebie kompa http://www.allegro.pl/item239088259_komput...ault_rozne.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszzd Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 dzięki bronius za cynka to i ja może skorzystam i znajde do swojego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Ktoś tu kiedyś pisał, że przy padającym czujniku położenia wału, wystarczy wrzucić bieg, ruszyć autem kawałe i powinien odpalić. Chyba nawet już z rozrusznika. Twoje objawy są jakby podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 6 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 Pomaga też puknięcie w okolicy czujnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cherman Opublikowano 6 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2007 A gdzie ten czujnik się znajduje? Czym do puknąć? Lakko palcem, czy może raczej mocniej młotkiem? Jutro jadę do mojej Megi, to spróbuję ją troszkę popukać :D Jakieś zdjęcie czujnika by się przydało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi