danielswd Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Na dworze coraz chłodniej, temperatura schodzi poniżej Ost czas zacząć przygotowania do tego rocznej zimy :) U mnie od soboty już opony zimowe założone, skrobaczka do szyb też już w schowku zawitała, kable rozruchowe na wszelki wypadek w bagażniku spakowane ;) A jak tam u was przygotowania? Zima coraz bliżej i zapewne jak co roku zaskoczy polskich drogowców ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0cool Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 Odmrażacz, zimowy płyn do spryskiwaczy, linka, saperka - są. Muszę się tylko jeszcze ewentualnie w łańcuchy zaopatrzyć i będzie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 w GT na razie nic choć na dniach zimówki, zimowy płyn do spryskiwaczy; classic nowy akumulator i git, zimowy płyn do spryskiwaczy; hecbeck nowe oponki i zimowy płyn do spryskiwaczy. no i to było by na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielswd Opublikowano 17 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 ja jeszcze muszę zalać zimowy płyn na spryskiwaczy :) i może w przyszłym miesiącu olej wymienię przed zimą ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomusk Opublikowano 17 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2011 u mnie nowy akumulator :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szlepster Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 zimowy płyn dzisiaj zalany, skrobaczka już od dawna leży w aucie i nawet była użyta w niedziele rano, zrobione i zapakowane do auta kable rozruchowe :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielswd Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 muszę dzisiaj jechać gdzieś do sklepu i kupić jakiś zestaw odmrażaczy:P bo temp coraz niższa w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanar666 Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 (edytowane) Ja jestem po wymianie akumulatora,skrobaczka jest,kabelki rozruchowe są,muszę jeszcze tylko zużyć płyn do spryskiwaczy letni i wlać zimowy,no i jeszcze gdzieś miałem linkę holowniczą :) Edytowane 23 Października 2011 przez kanar666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielswd Opublikowano 23 Października 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 ja nie wiem jak u mnie będzie z aku, narazie pali bez zarzutu a co będzie przy większym mrozie to nie wiem :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi92 Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Ja wożę przez cały rok kable zapłonowe i linkę. Opon nie zmieniam jeszcze bo aż mi szkoda na stalówki znowu iść ale co poradzić, płyn letni w Classicu, a w nowej meganie już zimowy płyn jest ale również na letnich gumach, może w przyszłym tygodniu sie załatwi juz zimówki do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanar666 Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 ja nie wiem jak u mnie będzie z aku Ja nie wymieniałem ze względu na zimę tylko był już tak słaby że komputer zaczął pokazywać błędy z kosmosu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 U mnie sceniol starszy już na zimowych kołach (białe alusy) z tej przyczyny, że w środku nocy (5:50) jest używany. Sceniol drugi jeszcze na letnich, bo ten dopiero rano po "skoroświcie" (11) jest budzony, a to już dodatnie temperatury. Jednak chyba już w tym tygodniu i w nim koła zmienię na zimowe, tym bardziej że obydwa komplety jednocześni zostały ponownie wyważone (jak co roku) i są gotowe do przekładki. Płyny zimowe zalane, ogrzewania sprawdzone, olej i filtry powymieniane, zamki przesmarowane, kable rozruchowe wożą się w starszym sceniolu ze względu na 5 letni akumulator. (nie wykazuje jeszcze objawów starości) Wycieraczki sprawdzone, skrobaczki i zmiotki teleskopowe, a także odmrażacze do szyb już na wyposażeniu aut. No i starszy sceniol otrzymał pólpokrowiec na nocne parkowanie pod chmurką. Generalnie nie jest źle z poziomem przygotowania aut do zimy. Dodano: 23 paź 2011 - 20:22 Jeśli ktoś szuka kabli rozruchowych w dobrej cenie i niezłej jakości polecam te, które obecnie są w ofercie TESCO. Porządnie zrobione, metalowe krokodylki, długie i giętkie kable. 200A - 12,49 400A - 18,99 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Wczoraj założyłem zimowe kółka :) kable z Tesco kiedyś miałem. Niestety nadawały sie tylko do pokazania, ze mam bo 2 auta na nich nie dało rady odpalić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renoamator Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 (edytowane) Wybierając kable rozruchowe warto nie tylko sugerować się grubością samego kabla ale zdjąć osłonę krokodylka i sprawdzić grubość wiązki przewodu. Miedź coraz droższa więc producenci nadrabiają grubością izolacji. Wiem, że nie zawsze można to zrobić ale warto poprosić o to sprzedawcę. Edytowane 23 Października 2011 przez renoamator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Własnie moja ocena jest po porównaniu tych 400A z także 400A zakupionych kiedyś w Carefurze (chyba Bottari to było, w przezroczystych izolacjach, wizualnie sprawiających wrażenie o wiele grubszych) To akurat jest mi wiadome, że nie średnica zewnętrzna przewodów ma znaczenie ale kwadrat splotki miedzianej w środku. Na tych starszych diesla 1,9 odpalałem i nie było problemu, poza dobrym podpięciem plastikowych krokodylków i z kabelkami na styk jeśli chodzi o długość. Trzeba było tak podjechać, że ledwo pomiędzy auta dało się wcisnąć. Najlepiej było by zrobić sobie kable rozruchowe z kabla spawalniczego 252 w izolacji gumowej ale to ma być tylko do awaryjnego podładowania i odpalenia auta, a nie do stosowania na co dzień. Po co 15 kilo kabli wozić w aucie jak raczej nie będą używane?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi