piotrek1388 Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 to co jest najbardziej odpowiedniego to tego modelu silnika?? Lub przetestowanego co jest najlepsze. Głośność silnika itd?.. 1.5Dci 2003r. Elf czy może castrol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Głośność silnika itd?.. kolejny fanatyk :roll: wyluzuj,zalej syntetykiem i jeżdzij spokojnie.Czy to będzie elf,castrol,mobil...obojętnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bebol Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 Do Piotrka. Zalej Valvoline :) To są porządne oleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kepa416 Opublikowano 26 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2010 to co jest najbardziej odpowiedniego to tego modelu silnika?? Lub przetestowanego co jest najlepsze. Głośność silnika itd?.. 1.5Dci 2003r. Elf czy może castrol? Elf czy Castrol lepsze pytanie było by na poziomie 5W40 czy 10W40 :) ALe na zimę chyba lepiej 5W bo ja miałem z elfem 10W problemy zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leman Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Odwiecznie lałem mobil 5w50, stanie się coś jak wleje elfa 5w30 ? Albo lepszy elf 5w40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi92 Opublikowano 30 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2010 Nic sie niestanie, syntetyk to syntetyk :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaiba Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 Witam, chcę wymienić olej w mojej megi. jeżdze na mineralnym i już kupiłem olej też mineralny ORLEN PLATINUM , pytanko co do jakości tego oleju, 1 raz go kupiłem , wczesniej jeździłem na LOTOSIE, więc pytanko mam , czy dobrze zrobiłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nimrod32 Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 bardzo dobrze zrobiłeś, jeśli olej nie był zestarzały. Samochód na pewno przejeździ okres między wymianami. Mam nadzieję, że zmieniłeś też filtr.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaiba Opublikowano 7 Grudnia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2010 po wymianie wlasnie wrociłem , oczywiście filtr wymieniony, do tego od razu zawory poddane regulacji silniczek cyka jak tralala cichutko ale szkoda że na krótko :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mauer111 Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 Oto odpowiedź od Total Polska na temat oleju LDX i NF: :) Witam, Nie jest to ten sam olej. NF jest tańszą wersją LDX bez specjalnie opracowanych dodatków przeciwzużyciowych. NF ma „normalne” dodatki przeciwzużyciowe a LDX „specjalne” dwukrotnie wydłużające żywotność silnika. A i NF nie jest przez nas importowany tylko przez różne mniejsze czy większe firmy. Pozdrawiam / Best regards Andrzej Husiatyński Automotive sales support manager. Jakieś problemy z klawiaturą a konkretnie z ENTEREM :) Napraw bo jakieś dziwne przerwy robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 7 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2011 No i super. Jeśli możesz, to jeszcze spytaj jak się do tych dwóch olejów ma trzeci, czyli Total Quartz 9000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theeye7777 Opublikowano 9 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2011 Witam. Za niecałe 2 tys km czeka mnie wymiana, ale zrobię w tym miesiącu raczej. Na karteczce na silniku mam elf syntetyka (5w40) ale do końca wiadomo nigdy się pewności nie ma. Mam nadzieję że mi powiedzą łepki co będą wymieniać czy jest syntetyk czy nie bo podobno bez problemu można rozróżnić po gęstości nawet jak już zużyty. Zamierzam zalać ELF EXCELLIUM NF (LDX) 5W40 albo Texaco Havoline Synthetic 5w40. Dlaczego texaco?? Dlatego że znajomy mechanik leje ten olej do wszystkich aut jakie naprawia i mówi że jest to tani w miarę i bardzo dobry olej, bo wiadomo że jak tani to nie będą go piep...ć :) Wg was który lać?? Bo niby renault zaleca elfa. Przebieg autka dokładnie 188 tys km :) i zero wycieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tebe Opublikowano 10 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2011 Wg parametrów Total Quartz 9000 jest wypas. Tylko, że po porównaniu np z Lotose 5W-40 jest porównywalny cenowo i parametrowo. Pytanie co lepsze ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsun Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Po przeczytaniu kilku stron tematu, domyslam sie, ze najlepszy dla mnie olej to 5w40 syntetyczny, zgadza sie? oraz... jesli poprzednio byl lany olej mineralny, to czy moze to jakos zle wplynac na silnik? za bardzo nie umiem dojsc co gosc przede mna wlewal. Dzieki ps, ile oleju wchodzi do tego silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makuli Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 Jeśli poprzednio był używany olej mineralny to na uszczelniaczach osadził się nagar, który syntetyk wymyje. Może dość do wycieków oleju z silnika. Nie powinno się zmieniać oleju na "lepszy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi