rav85 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 A ja zapytam o co innego - mam 190tys km i jeżdżę na Elf 10W40 - do jakiego przebiegu mogę lać ten olej ? Kiedy trzeba zmienić na bardziej gęsty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slowik8609 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 póki nie masz większych wycieków ani dużej konsumpcji oleju to nie zmieniaj. Ja mam taki sam przebieg praktycznie ( 188 tys) i na syntetyku latam. To nie jest tak, że masz dany przebieg to trzeba zmienić. To zależy od stanu silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rav85 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Slowik8609, ani grama oleju nie bierze pomiędzy wymianami (co 10tys km) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slowik8609 Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 no to się nie martw. I śmigaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 27 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2011 Kiedy trzeba zmienić na bardziej gęsty ? Jak auto po przekroczeniu 200 tyś km zaczęło brać olej, zrobiłem remont silnika i dalej jeżdze na półsyntetyku ;-) Wujek jeździ T4, który do 400 tyś km był zalewany syntetykiem, a teraz ma 720 tyś km i jeździ na półsyntetyku. Tak więc przebieg nie mówi o tym, jaki olej należy wlać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaakK Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Witam, uzupełniając informacje Slowi8609 - link: http://www.flpoland.pl/content/view/45/35 wydaje mi się, że oprócz zwracania informacji na normy SAE i ACEA należy także zwracać uwagę na parametr oznaczany zwykle TBN (m. inn. właściwości myjące oleju) DaakK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slowik8609 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 jak najbardziej warto zwracać uwagę również na ten parametr. Tylko w linku, który dałeś, nie ma ani słowa o tym. Albo przynajmniej ja nie widzę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
theeye7777 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Panowie, ja teraz kupiłem sobie Motul 6100 synergie + 10W40. Do tej pory podobno jeździł na syntetyku, wycieków brak, ale do końca nie wiem czy faktycznie to syntetyk jest więc żeby nie zalać czasem syntetyka na półsyntetyk to już kupiłem półsyntetyk, zawsze bezpieczniej Podobno olej ten poprawia znacznie kulturę pracy silnika i ma bardzo dobre właściwości. Kosztował mnie 85zł za 5L, prosto z forum leona (jakiś przedstawiciel sprzedaje i wszyscy na forum od niego biorą). Wymiana będzie po 10.02 i zobaczymy co wyjdzie z tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ramses123 Opublikowano 1 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2011 Witam ! Moje Megi ma 80 tys km przebiegu (autentyk 100%). Właścicielka serwisowała i lała Mobil 1, ale nie wie jaki dokładnie, nie zna się biedaczka. Pomyślałem że warto kontynuowac i nie robić spustoszenia w silniku, pomyślałem o takim oleju --- > http://www.mobil.com/Poland-Polish/Lubes/P...mula_5W-30.aspx co szanowni Państwo o tym sądzą ? Może jednak warto powrócić do Elfa ?? Jutro chce zmieniać olej i kurcze jestem w kropce. z góry dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaakK Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 Witam, jeszce na temat olejów: link 1 --> http://www.zssplus.pl/www_prace_dyplomowe/praca_6_oleje.htm - dość stare, ale w dużej części aktualne link 2 --> http://www.autokacik.pl/oleje/oleje.html - też wygląda na dość stare link 3 --> http://www.royalpurple.waw.pl/index.php/20...olej-silnikowy/ - szczególnie pdf (niestety brak normy Renault RNxxxx) Slowik8609 - tam jest także o TBN DaakK EDIT: link 4 --> http://leo.vwgolf.pl/test_oleju.pdf (po angielsku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slowik8609 Opublikowano 2 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2011 fajne - dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
picuch Opublikowano 6 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2011 Witam! Moja megi II ph I 1.5 DCI 207 tyś km dostaje średnio co 2 miesiące bo wymieniam co 10 tyś km olej Castrol EDGE syntetyk 5W40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blind775 Opublikowano 15 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2011 Potwierdzam działanie oleju Motul 6100 synergie + 10W40, polecił mi go mechanik w celu likwidacji "nadżer" i powiem, że dał radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chess175 Opublikowano 11 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Megii ma już prawie 300kkm przebiegu i zauważyłem, że zaczęła spalać olej bo go ubywa a nie ma wycieków <crazy>. Obecnie jeżdżę na Mobil Super S 10W/40? półsyntetyk. Czy nie zrobie jej krzywdy jak po wymianie wleję olej mineralny? np. LOTOS 15w/40? chodzi mi przedewszystkim o koszt oleju bo nie mam kasy na renowacje silnika :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 13 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2011 A ileż tego oleju ubywa? Może warto zostać przy półsyntetyku ale innej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi