michał_86 Opublikowano 14 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 Przepraszam, że znów wracam do tematu spryskiwacza , ale mam chyba dość nietypowy problem. Otóż nie działa spryskiwacz. Nie słychać pracy silniczka. Po wyjęciu silniczka sprawdziłem go za pomocą zasilacza (10 A) i silniczek pracuje. Następnie sprawdziłem za pomocą miernika cyfrowego czy przychodzi napięcie na wtyczkę silniczka i ku memu zdziwieniu na wtyczce jest 12 V, gdy uruchomi się spryskiwacz. Czy jest ktoś kto potrafiłby mi to wytłumaczyć. Dodam jeszcze, że nie sprawdzałem czy jest napięcie na wtyczce spryskiwacza gdy podłączy się jakieś obciążenie np. żarówkę 12 V/21W. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwik sugestie w tej sprawie. Pozdrawiam. :shock: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 14 Września 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 A podłączałeś potem jeszcze raz ten silniczek po tych sprawdzeniach :D Może się zawiesił, może szczotki już się kończą a może coś nie stykało w kostce poł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał_86 Opublikowano 14 Września 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2007 Oczywiście, że podłączyłem go ponownie. Nadal nie działa. Styki silniczka były czyste bez śladów korozji czy zaśniedzenia. [ Dodano: 2007-09-17, 21:11 ] Jeśli nikt nie jest w stanie mi cokolwiek doradzić, to może ktoś zna numer katalogowy tego silniczka lub jego dane techniczne (moc lub prąd znamionowy). Pozdrawiam. :cry: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benek Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Podłączę się pod temat poruszony przez michał 86.Może mi podpowiesz dokładniej jak sprawdzić pompkę spryskiwacza,którą wymontowałem z samochodu.Nie słychać było jej pracy.Jeśli by się okazało,że pompka jest dobra będę szukał gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Benek podłącz ją na krótko pod zasilanie, sprawdź styki czy nie zaśniedziały, może miałeś wodę lub "słaby" płyn i przymarzła, może się spaliła lub skończyły się szczotki. Daj znać jaki efekt. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benek Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Z tego co piszesz muszę połączyć te 2 styki oznaczone numerami 1 i 2 przewodami bezpośrednio na akumulator -czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Jeśli chcesz tak na "krótko" to tak, a jeśli nie to pod wtyczkę od spryskiwaczy i niech Ci druga osoba uruchomi manetką spryskiwacz, jeśli nie będzie działać to sprawdź czy dochodzi niepięcie na wtyczkę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benek Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 Sprawdziłem tak jak podałeś bezpośrednio kablami na akumulator i silnik nie działa,tylko iskrzy na klemach.Wynika z tego ,że poszedł silniczek ale to i lepiej bo chociaż wiem co w trawie piszczy.Na allegro są pompki po 3 dychy.Dzięki zdunman za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdunman Opublikowano 8 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2009 jak lubisz takie zabawy, to próbuj go przywrócić do żywych, może się tylko "zawiesił". Rozbierz go, i spróbuj obrócić ręcznie, może ruszy, jak nie wiesz jak, to na forum jest manual, jak go rozebrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benek Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 zdunman lubię takie zabawy-rozebrałem tą padlinę okazało się,że wirnik przyblokował.Wprawiłem go w ruch ręcznie,przesmarowałem i działa.Dzięki za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi