Troydon1 Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Witam, mam kolejny problem z Megane 1996 r. / 1,6 / 8v. Mianowicie, od kilku miesięcy siada mi pokolei elektryka. Zaczęło się od podświetlenia deski (zegarów), regulacji nawiewu itd. Nie działa od kilku miesięcy. Ostatnio przestały działać światła: wstecznego i mijania prawe tylne. Wczoraj postanowiłem wymienić żarówki, ale po wstawieniu nowych nadal nie działa. Wymieniłem odpowiednie (chyba?) bezpieczniki według schematu w "Sam Naprawiam" i też nic (robiłem to też wcześniej gdy zgasło podświetlenie zegarów, ale też nic nie pomogło). Poza tym nie działają jeszcze: oba przednie halogeny, światło pozycyjne prawe, zapalniczka. Poradzcie coś proszę, bo już nie mam nerwów do tego auta. Co to może być? I ile może kosztować ewentualna naprawa u elektryka? Pzzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 17 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2011 Wyciągnij całą skrzynkę bezpieczników, zanieś do domu, osusz i wyczyść zaśniedziałe miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Troydon1 Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 (edytowane) Nie wiem czy dam rade wyciągnąć - sporo tam kabli. Może inaczej, wyciągnąć wyciągnę, ale czy potem podłącze ponownie? :D osuszyć? nie jest zalane chyba.. czym i jak to czyścić? Dodano: 25 lis 2011 - 14:03 Jakieś inne rady? Edytowane 18 Listopada 2011 przez Troydon1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zahyr Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Jeżeli jeszcze nie rozwiązałeś problemu to możliwe że masz zgnitą skrzynkę bezpieczników w podszybiu obok akumulatora. Często zbiera się tam wilgoć, liście i inny syf, a później są niespodzianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristofex Opublikowano 7 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2011 Odnośnie tylnych lamp (stop i migacze) odepnij wtyczkę od lampy i przeczyść styki.W lampie pewnie zauważysz, że obwód masowy przytapia plastik. Tą czynność trzeba powtarzać co jakiś czas (raz na rok) i jest to nagminne w Renatkach. Przeglądnij wszystkie styki w skrzynkach bezpiecznikowych (przeczyścić) tak jak napisali inni wcześniej. U mnie to nawet żyły miedziane (wewnątrz izolacji) korodowały 15 cm od końcówki kabla :). Elektryka w Reniach i to tych wiekowych to jest tragedia, ale musimy z tym walczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi