kawapromyk Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 (edytowane) Ostatnio natrafiłem na informacje o polskiej normie PN-EN 589. Zgodnie z którą minimalna wartość liczby oktanowej LPG to 89! Trochę informacji w linku poniżej: http://www.inig.pl/INST/nafta-gaz/nafta-gaz/NAFTA-GAZ-2010-02-7.pdf Co te nasze samochody muszą spalać. Tak niskie wymagania dotyczące LO pozwalają producentom "wrzucać" do LPG wszystko co popadnie :) Przepraszam, fałszywy alarm... :) Edytowane 21 Listopada 2011 przez kawapromyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Liczba oktanowa motorowa MON nie odpowiada liczbie RON, w której się u nas podaje liczbę oktanową benzyny. Według liczby RON LPG będzie miało trochę ponad 100 oktanów. Liczba MON jest o około 10 oktanów niższa niż liczba RON. Według rozporządzenia liczba MON dla benzyny bezołowiowej 95 wynosi 85. Tak więc nie ma co siać wrogiej propagandy :) http://www.uokik.gov.pl/download.php?id=169 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawapromyk Opublikowano 21 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 (edytowane) Pawel dziękuje bardzo za informacje, :) Wiele razy czytałem, słyszałem o liczbie oktanowej i jak się ją wyznacza. Jednak nie znałem szczegółów, a co za tym idzie - dwóch metod wyznaczania. I to wskazuje, że wiedza niepełna może być gorsza od niewiedzy. Jestem w trakcie robienia przymiarek do wariatora zapłonu i już myślałem, że mija się to z celem. A tak pozostaje nadzieja :) Edytowane 21 Listopada 2011 przez kawapromyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Zerknij w poniższy link, bo w sumie jest tam wszystko ładnie objaśnione. http://pl.wikipedia.org/wiki/Liczba_oktanowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kawapromyk Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Dziękuje :) Jak wczoraj dowiedziałem się, że podałem niesprawdzoną informację, to oczywiście wpisałem w Google hasła liczba oktanowa RON MON. Znalazłem sporo informacji, trafiłem również na link podany przez Ciebie i pogłębiłem swoją wiedzę. Na informacje o normach dotyczących gazu trafiłem "przypadkiem" w pracy. Wzbudził moje podejrzenia zwrot "Liczba oktanowa motorowa MON", ale ze względu na mniejszą ilość czasu nie upewniałem się, czy LO benzyny jest podawane w tych samych jednostkach. Natomiast pojawiło się podejrzenie, że normy dotyczące LPG dopuszczają samowolkę i wzbudziło to we mnie oburzenie. Na szczęście dzięki Tobie wszystko się wyjaśniło. Mam nadzieję, że niedługo będę miał już wariator i zdam Wam relację z jego wpływu na moment obrotowy i spalanie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi