juro8191 Opublikowano 21 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2011 Witam mam meganke coupe phI kupiłem skrzynie basową i latem wszystko było ok .Teraz mam następujący problem w pozycji stacyjki A (nie załączam zapłonu) wszystko działa idealnie po włączeniu zapłonu skrzynia chwyta zakłócenia gra jakimś dziwnym basem choć trudno to nawet tak nazwać ..... Próbowałem juz minus do radia podłączyć i nadal nic!!Plus mam z aku bezpośrednio chinche puściłem środkiem samochodu... Czy kondensator załatwi całą sprawę .. Proszę o pomoc !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreamerek Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Jakie to radio? (Jak Pioneer to n 99% uwalona masa w radiu.. zazwyczaj jest to bezpiecznik SMD)Co to znaczy podłączałeś masę do Radia? Łączyłeś masę z radia z masą wzmaka? Próbowałeś zasilić radio bezpośrednio z aku? Spróbuj na początek połączyć obudowę radia z minusem RCA i zobacz czy to pomoże... Ewentualnie kupić separator masy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juro8191 Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Tak pociągnołem mase z wzmacniacza do masy radia i nic nie dało + pociągnołem bezpośrednio z aku do wzmaka.Radio to Blaupunkt Buenos Aires 200 . Próbowałem obudowe radia pod chinche i nadal bez skutków .... Teraz mam mase podłączonom do karoseri w bagażniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreamerek Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Którędy idą kable RCA? z zasilającymi??? Spróbuj na próbę zasilić i radio i wzmaka bezpośrednio z aku + puścić RCA gdzieś w powietrzu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juro8191 Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Kable RCA idą środkiem auta natomiast zasilające w progu od pasażera . Problem jest taki że w renówkach wzmacniacze łapią zakłócenia z silnika ale nikt narazie nie napisał skutecznego rozwiązania,.. ;( Latem nie miałem żadnych problemów dopiero teraz kiedy zrobiło sie zimno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EnD Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Sprawdź też, czy zakłócenia generuje radio i kabel który idzie od niego, czy nie - podłącz w tym celu najlepiej laptopa bezpośrednio pod wzmacniacz, i odtwórz stamtąd muzykę, gdy zakłócenia będą pojawiać się dalej - to już wiesz, że problem jest w zasilaniu wzmacniacza, gdy zakłóceń nie będzie - problem będzie na linii zasilania radia bądź też kabla z radia do wzmacniacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
juro8191 Opublikowano 22 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 wsadziłem do auta radio sąsiada i dalej to samo ..... podłączyłem inne chinche i problem jest coraz gorszy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreamerek Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 (edytowane) A jakie masz te kable RCA? Model, producent... Z zakłóceniami to niestety czasami walka z wiatrakami. Ja kiedyś miałem prosto. Zrobiłem całkiem nowe zasilanie dla radia i wzmaków (plus i minus bezpośrednio z aku.). Nowe kable RCA potrójnie ekranowane i spokój do dziś.... W tym czasie przewineły się 4 radia i ok 10 wzmaków :) Edytowane 22 Listopada 2011 przez Dreamerek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brudijr Opublikowano 22 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2011 Ja kupiłem RCA za 70zł (jakieś niebieskie) i śmigały elegancko :) Czyżby benzyniaki bardziej siały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 23 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2011 Nie masz czasem przebicia na cewce, albo na kablach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Techniacz Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 RCA napisał kolega, że próbował również inne więc to nie ich wina. Ja bym spróbował masę wzmacniacza pociągnąć bezpośrednio z aku, albo sprawdzić podłączenie masy (odkręcić, przeczyścić). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreamerek Opublikowano 24 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2011 Techniacz tu nie byłbym taki pewny, są kable i kable.. Dlatego zapytałem jakie to kable bo powinny być potrójnie ekranowane :)I tak jak napisałem pociągnął bym (nawet prowizorycznie)nowe zasilanie i do radia i do wzmaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Techniacz Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 (edytowane) W sumie też prawda, ale zwykle jeśli daje się coś nowego, i dalej jest to samo to wina leży gdzieś indziej. Spróbowałbym najpierw te nowe chinche puścić przez auto na "żywca", żeby nie miały skąd zbierać zakłóceń. A jeszcze wcześniej posprawdzał podłączenia wszystkie, wyczyścił je, sprawdził czy kable w newralgicznych miejscach nie są przypadkiem popękane (izolacja się nie wytarła, pękła etc) - na zagięciach, w miejscach gdzie coś je może naciskać, gdzie pracują etc. Bo to nie jest tak, że meganka zbiera zakłócenia, tylko w instalacji jest coś nie tak (ca, albo auta). Choć większość z tego została już w sumie napisana wyżej. Pzdr Edytowane 26 Listopada 2011 przez Techniacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dreamerek Opublikowano 26 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2011 Jest jeszcze możliwość, że wzmak ma jakieś zimne luty na łączeniu RCA z płytką. Starsze Alpinki mają z tym problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi