Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Kręci raz i wszystko gaśnie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od zakupu meganki w ciągu 2 miesięcy problem wystąpił 3 razy i zaczęło mnie to nurtować.

Zazwyczaj wszystko jest ok, tj odblokowuje drzwi i immobilizer kluczykiem, wsiadam, przekręcam, odpalam i jadę.

Jednakże, zdarza się, rzadko bo rzadko, ale zdarza, że po przekręceniu stacyjki rozrusznik zakręci 1 raz i gaśnie wszystko - brak reakcji na kluczyk, brak reakcji na pilota, zero elektryki nic a nic.

Rozwiązaniem jest otwarcie maski, odłączenie akumulatora na 5 sekund. Wszystko wraca do normy.

Co może być powodem?

Immobilizer? Chyba nie, wtedy działałby chociażby zegar, który również się wyłącza...

Rozrusznik? Chyba nie, ten sam powód co wyżej.

Akumulator?

Objawy wskazywały by właśnie na jakiś problem z rozrusznikiem, szczególnie właśnie to kompletne padnięcie całej elektryki.

Warto by sprawdzić czy coś się nie blokuje/zawiesza oraz czy sam akumulator jest dobry, bo niby jak aku pada to raczej nie kręci w ogóle ale różne cuda się zdarzają.

Dodano: 28 lis 2011 - 00:33

U mnie też problemy z rozrusznikiem zaczęły się od okazyjnych problemów, aż któregoś dnia zdechł.

Witaj.

Miałem podobny problem i odpukać wszystko jest już ok.

Rozwiązałem problem w ten sposób:

Odkręciłem od akumulatora (-) - ba.. nawet go nie musiałem odkręcać wychodził bez niczego.. Potraktowałem całość papierem ściernym w celu oczyszczenia. Do stożek od akumulatora (-) obwinąłem cienką blaszką - przykręciłem obejmę na siłę i teraz trzeba by Pudziana, żeby ruszyć to.

Awarii szukałem już w bezpiecznikach - fakt faktem, że te najluźniejsze wyjąłem, oczyściłem i pokryłem cyną - wtedy wchodziły bardzo ciężko i nie latały.

Niestety poprzedni właściciel nie przymocował akumulatora i latał luźno - zresztą nadal lata, w najbliższym czasie knuje już jak go zamocować domowym sposobem.

Podsumowując:

Moja Renatka po próbie przekręcenia kluczyka i odpalenia jej gasiła wszystko, nie działało nic - kompletnie. Po szeregu kombinacji w doszukiwaniu się przyczyny znalazłem - luźna obejma od akumulatora. Po obwinięciu całości blaszką Renatka hula znów jak marzenie.

Pozdrawiam

Witaj.

Miałem podobny problem i odpukać wszystko jest już ok.

Rozwiązałem problem w ten sposób:

Odkręciłem od akumulatora (-) - ba.. nawet go nie musiałem odkręcać wychodził bez niczego.. Potraktowałem całość papierem ściernym w celu oczyszczenia. Do stożek od akumulatora (-) obwinąłem cienką blaszką - przykręciłem obejmę na siłę i teraz trzeba by Pudziana, żeby ruszyć to.

Awarii szukałem już w bezpiecznikach - fakt faktem, że te najluźniejsze wyjąłem, oczyściłem i pokryłem cyną - wtedy wchodziły bardzo ciężko i nie latały.

Niestety poprzedni właściciel nie przymocował akumulatora i latał luźno - zresztą nadal lata, w najbliższym czasie knuje już jak go zamocować domowym sposobem.

Podsumowując:

Moja Renatka po próbie przekręcenia kluczyka i odpalenia jej gasiła wszystko, nie działało nic - kompletnie. Po szeregu kombinacji w doszukiwaniu się przyczyny znalazłem - luźna obejma od akumulatora. Po obwinięciu całości blaszką Renatka hula znów jak marzenie.

Pozdrawiam

Fakt klemy są dość luźne, mimo że przykręcane, zacznę od tego.

Oby poskutkowało.