Matteuszz Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Witam Po zakupie Meganki, która nie miała w ogóle termostatu, założyłem nowy i przez miesiąc było wszystko OK, po 3 km temp rosła do 'poziomu' tj. 3 kreski i tak trzymała. Odkąd zrobiło się zimno zaobserwowałem, że wskaźnik temperatury zatrzymuje się nieco powyżej 3 kreski - załączam zdjęcie. Wahań temperatury nie ma, jednak gdy włączę ogrzewanie na maksa temperatura spada idealnie do 3 kreski. Termostat się nie otwiera do końca czy raczej szukać już problemu w uszczelce pod głowicą...? Słyszałem, że optymalna temperatura pracy jest między 2 a 4 kreską, więc może jestem tylko przewrażliwiony? Ubytków płynu nie ma, kopci na biało bo jest zimno, po rozgrzaniu przestaje. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Jesteś przewrażliwiony, tak jest dobrze :) Temp. może się wahać pomiędzy 3-ą a 4-tą kreską, jak lekko spadnie poniżej 3-ej to też nie tragedia. Ważne żeby nie spadała w pobliże 2-ej i nie rosła ponad 4-tą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 27 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Wymień żaróweczki od podświetlenia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteuszz Opublikowano 27 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Dziękuję Panowie Zostały mi jakieś lęki po pękniętym bloku w poprzednim samochodzie i jakoś niełatwo mi już autkom zaufać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesju Opublikowano 16 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2012 u mnie temperatura przy max nagrzanym aucie nigdy nie przekroczyła 3 kreski. Termostat sprawdzałem, jest OK - puszcza dopiero po nagrzaniu się silnika. Poniżej zdjęcie wskaźnika - to jest standardowa pozycja podczas jazdy jak jest nagrzany. Autko jest z LPG więc reduktor służy też jako odbiornik ciepła.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Może to być spowodowane błędnymi wskazaniami czujnika temp. Czy w lecie, przy dużych upałach, włącza się wentylator na chłodnicy? Szczególnie jak dłużej postoisz w korku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesju Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 (edytowane) Wentylator się załącza normalnie. Nawet teraz w zimowe dni jak postoję w korku lub przegonię auto to słychać go od czasu do czasu. Temperatura silnika jest ok, obroty na rozgrzanym spadaja do ok 750 czyli książkowo. Ogrzewanie chodzi super. W skrajnych przypadkach( długie stanie w korku) wskażnik podejdzie pod 3 kreskę i za chwilę opada do połowy 2/3 i wtedy słychać wentylator. Chyba jest Ok? czy jest sens grzebać przy tym czujniku skoro działa wszystko? Rozumiem, że jedynym sposobem jego "naprawy" jest wymiana na nowy? Silnik się szybko nagrzewa i nawet teraz przy temp ok 0 stopni przełacza się na LPG po ok 300-500m ( ustawione na 26 stopni) i wtedy też już czuć delikatnie ciepłe powietrze z nawiewu. Sprawdzałem kiedy termostat puszcza - dopiero po przejechaniu ok 5 km jak już w aucie jest gorąco. Edytowane 17 Stycznia 2012 przez grzesju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Ja bym zostawił, o ile się nie mylę u Ciebie są dwa czujniki, biały i brązowy, jeden podaje sygnał na deskę, drugi na ECU. Wg tego co piszesz wychodzi, że ten pierwszy coś nie tak pokazuje. Trzeba by wziąć omomierz i porównać z tabelką (gdzieś jest na forum ) Ale tak jak już napisałem, zachowanie jest prawidłowe, a to, że pokazuje niżej to szczegół. Ty wiesz, będziesz sprzedawał auto powiedz kupującemu o tym i po kłopocie. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesju Opublikowano 17 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2012 Czyli to może być czujnik. Jeżeli są dwa - iiny dla ecu inny dla wskazówki to wszystko wyjaśnia. Przed chwilą wróciłem tym autkiem, pojeżdziłem trochę i wskazówka nie przekroczyła 2,5 a wentylator się włączał i ogrzewanie chodzi idealnie. Rozumiem, że biały daje sygnał na wskazówkę a brązowy na ECU? może kiedyś znajdę jakiś na podmiankę to wtedy przełożę dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi