samochodziaz1980 Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Witam Wszystkich , posiadam Renault megane scenic 1997r silnik 1,6e (90KM), od ok pół roku mam problem z buczeniem w kabinie podczas dodawania gazu w przedziale 2500obr zaczyna się robic takie nieprzyjemne dudnienie(buczenie)po przekroczeniu 3200obr jest w miare ok, wymieniłem wszystkie poduszki , nowy wydech i katalizator , plecionka wydechu,wieszaki tłumików itp. Już nie wiem co robic gdzie szukac żeby tą usterkę zlikwidowac, pomużcie proszę ...bo ja rozkładam już ręce.. Edytowane 17 Grudnia 2011 przez P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 17 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2011 A sprawdził kolega pasek na od alternatora i rolkę alternatora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samochodziaz1980 Opublikowano 21 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Pasek jest nowy , ale rolki nie zmieniałem Dodano: 18 gru 2011 - 11:08 w silniku słych/'fbac że wałek rozrządu jest wytarty na panewce w łaśnie w tym przedziale obrotów 2500-3200 go słychac czy może to powodowac drgania na silniku i dudnienie(buczenie)?? Dodano: 21 gru 2011 - 12:03 zzzzA\\\zzz Dodano: 21 gru 2011 - 12:03 zzzzA\\\zzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 21 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2011 Jeżeli luz jest duży, to wałek może wpadać w drgania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samochodziaz1980 Opublikowano 24 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2011 Obserwowałem zapalony silnik i przy obrotach 2500obr/min wzwyz silnik wpada w lekkie drgania odczuwalne na karoserii , wiec czy możliwe że coś bije lub jest wyrobione np.wałek rozrządu|???? Dodano: 22 gru 2011 - 11:02 chodzi mi oto czy słyszalny u mnie wałek rozrządu może powodowac aż takie wibracje? Dodano: 24 gru 2011 - 21:38 Proszę Was napiszcie co mam zrobic gdzie szukac przyczyn ,nie wiem moze zaczac od zdjecia klawiatury w glowicy i sprawdzenia wałka czy nie ma luzów??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 (edytowane) Odkręć osłonę kolektora wylotowego, odpal auto, dodaj gazu na przepustnicy i ręką sprawdź (przysuwając, nie dotykając), czy na łączeniu kolektora z katalizatorem nie dmucha po ręce. Jak dmucha, masz przyczynę. A, i jeszcze jedno. Jak zawory nie będą dobrze wyregulowane, silnik będzie wpadał w wibracje, trząsł się, itp. Edytowane 25 Grudnia 2011 przez Kreciq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalewski Opublikowano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 Witam. Zgadzam się z przedmówcą. Sprawdz kolektor wydechowy bo prawdopodobnie jest peknięty. To norma. U mnie tez zaczął powoli pękac i odgłos mimo wymiany wszystkiego narastał. Teraz szykuje sie do wymiany kolektora na nowy z Nowego śącza z rur nie żeliwny. A drgania silnika . No wiesz czas robi swoje i silnik nie bedzie jak nowy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samochodziaz1980 Opublikowano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 kolektor jest dobry , połączenie pomiędzy katalizatorem a kolektorem jest szczelne, silnik zaczyna drżec(wibrowac) jak osiągnie 2300obr/min jest to odczuwalne w kabinie słychac plastiki jak trzeszczą od drgań , czy ktoś z Was szanownych Forumowiczów miał taki przypadek w swoim Scenicu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 (edytowane) Może nie w Scenic-u, ale w ciotki Megane. Mechanik, jak walczył z uszczelką miski olejowej, podłożył między kolektor i gródź drewniany klocek. Po odbiorze auta, też były wibracje na karoserii i w środku. Okazało się, że zapomniał go wyjąć. Po wyjęciu go, jak ręką odjął... Spróbuj jeszcze jedną rzecz: Niech ktoś wsiądzie za "fajerę", przyciśnie pedał gazu do obrotów, w których występuje ta anomalia, a Ty lekko przytknij coś do rury wydechowej (nie tak, aby ją zatkać całkowicie, ale żeby był opór w wylocie gazów). Jeżeli to dudnienie ustanie, oznacza to problem z wydechem (tłumik końcowy). Edytowane 25 Grudnia 2011 przez Kreciq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samochodziaz1980 Opublikowano 25 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 tłumiki są calkowicie nowe, wieszaki gumowe itp. drgania są odczuwalne na kierownicy na podłodze (pedałach),i desce rozdzielczej,w tylnej częsci auta buczenie nie wystepuje..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreciq Opublikowano 25 Grudnia 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2011 W pierwszym poście piszesz, że buczenie występuje. To, że buczy w tłumiku końcowym, nie oznacza że będzie to słychać tylko z tyłu. Sprawdziłeś, czy nic nie blokuje kolektora dolotowego ? I nie mówię tu o otwarciu maski, spojrzeniu i zamknięciu maski. Trzeba zajrzeć od dołu lub głęboko włożyć rękę za kolektor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samochodziaz1980 Opublikowano 27 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2011 sprawdziłem czy coś nie koliduje z silnikiem i wyglada że wszystko jest ok,jeszcze tak myśle że może koło pasowe wału korb. jest krzywe?ale ja mam koło aluminiowe,w moim sceniku jadąc tak do 100km/h jest w miare cicho , powyżej 100km jest już glośno , ale przegladalem forum i większosc ludzi ma podobny problem więc może ten typ tak ma?:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi